Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Antalya Şube’de tarıma destek amacıyla başlatılan ‘tarıma destek kredisi projesi’ Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve TEKFEN Vakfı birlikteliğiyle ile yürütülecek.
Bugüne kadar Antalya’da tarım ile uğraşan 36 kadına 400 bin lira kredi desteği sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Antalya Şubesi, kadını ekonomiye kazandırmak, iş istihdamını desteklemek amacıyla Şubat ayında 36 tarım işçisi kadına daha destek sağlayacak. Tarıma destek amacıyla bir araya gelen bu vakıflar, tarım işçisi kadınlara, Akdeniz iklimine uygun tarım ürünlerine ulaşabilmelerine imkan verecek. Vakıfların verdiği kredi ile çiftçi kadınlar muz, avakado, ananas ve portakal gibi meyveleri ekebilecekler. Şube Sorumlusu Yunus Emre Sungur, ‘’ Antalya’da 36 kadına destek sağladık şubat ayından 36 kadına daha destek sağlayarak toplamda 76 çiftçi kadına 800 bin liralık kredi desteği sağlamış olacağız. Tarımda eğitimli, bilinçli kadın çiftçi nüfusunun artması ve kadının ekonomiye kazandırılması adına etkili ve uzun vadeli dönüşüm sağlayan bir projede olmak bize güç veriyor’’ dedi.
AKDENİZ İKLİMİNE UYGUN ÜRÜN DESTEĞİ
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve TEKFEN Vakfı 2019 yılından bu yana ‘tarıma destek kredisi projesi’ ile tarımda çalışan ve çalışmak isteyen kadınlara kredi desteği sağlayarak istihdamı arttırıyorlar. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Antalya Şube Sorumlusu Yağmur Aktaş ve Şube Sorumlu Yardımcısı Yunus Emre Sungur, her yıl daha çok girişimci olmak isteyen çiftçi kadına ulaşabilmek istediklerini söylediler. Şube Sorumlu Yardımcısı Sungur, ‘’2019 yılından bu yana devam eden projede Antalya Şube olarak 36 kadına 400 bin liralık kredi verdik. Krediyi, çiftçi kadınlarımıza Akdeniz iklimine uygun tarım ürünlerine öncelik vererek dağıttık. Çiftçiler verilen krediler ile muz, avakado, ananas ve portakal gibi tarım ürünlerini yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor’’ diye konuştu.
KREDİLERDE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANIYOR
Girişime yeni giren ve kendisini ekonomik olarak kalkındıran kadınların hem ektikleri üründen kazanç sağlaması hem de kredisini yavaş yavaş ödemesi içim imkan tanıdıklarını ifade eden Sungur, ‘’kadınlara, 5 bin ile 15 bin lira arasında kredi dağıtıyoruz. Dağıttığımız krediler 6 ay ödemesiz oluyor. 6 ay sonra ise 25 haftalık taksitlere bölünerek ödeniyor. Krediden yararlanan hiçbir çiftçi kadından bugüne kadar olumsuz bir dönüş almadık. Bunun iki sebebi var. Birincisi bağımsız olarak, tek başlarına çiftçilik yaparak kazanç sağlamaları. İkincisi ise gelir artışı sağlayıp işini büyütmeleri ve başarabildiklerini fark etmeleri’’ ifadelerini kullandı.
TOPRAKLAR TARIMA KAZANDIRILDI KADINLARIN ÖZGÜVENİ ARTTI
Verilen krediler ile birlikte üretime destek sağlayan kadınların daha özgüvenli olduklarını söyleyen Şube Sorumlusu Aktaş, ‘’ verilen krediler sayesinde tarımda çalışma isteği olup kendi girişimini kuracak maddi imkanı olmayan kadınlar kendi ayakları üzerinde güvenle durarak topraklarına ürün işleme imkanına kavuştu. 5 bin liradan 15 bin liraya kadar kullanabildikleri esnek yapılı kredi desteği sayesinde üretimde çeşitliliği ve verimi arttırırken atıl toprakları da tarıma kazandırmayı başaran kadın çiftçiler, gelirleri ile birlikte özgüvenlerinde de artış yaşadı’’ açıklamalarında bulundu.
155 KADINA 1 MİLYON LİRADAN FAZLA DESTEK
Aktaş, 2021 yılından bu yana kadının tarımdaki yerini güçlendirmek amacıyla TEKFEN Vakfı ve TİSVA Vakfı olarak Ege ve Akdeniz Bölgelerinde 155 kadına, kendi küçük tarım işletmelerini başlatmak için toplam 1 milyon 591 bin 375 liralık kredi desteği sağladıklarını aktardı. Aktaş, ‘’vakıfların pilot bölge olarak seçtiği Ege bölgesinde Manisa, Aydın, Nazilli, İzmir, Denizli ve Soma’da 80 kadınımıza kredi desteği sağlandı. Sonrasında Antalya’ya genişleyerek 36 kadına 400 bin liralık kredi desteği sağladık. Şimdilerde ise yine seçtiğimiz 36 kadına 400 bin liralık kredi desteği sağlamak amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarımda çalışma isteği olup kendi girişimini kuracak maddi imkanı olmayan toplam 155 kadına, kendi küçük tarım işletmelerini başlatmak için toplam 1 milyon 591 bin 375 liralık destek sağladık. Bu desteği her geçen yıl arttırmayı hedefliyoruz’’ dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ‘EĞİTİM’ DESTEĞİ
Kadınlara sadece kredi desteği sağlamadıklarını aynı zamanda bu desteğin ve girişimin sürdürülebilir olması için ‘eğitimler’ verdiklerini açıklayan Sungur, ‘’başarının tek sebebi kısa vadeli fayda sağlayan kredi yani maddi destek değil, çok daha kalıcı bir fayda sağlayan eğitim. Çiftçi kadınlara, Toros Tarımın ziraat mühendisleri tarafından verilen sürdürülebilir tarım tekniklerini odağına alan temel tarım ile sağlıklı ve güvenli çalışma eğitimleri, tarla ya da bahçelerde yapılan denetimler ve yerinde uygulamalı eğitimler, kadınların değerini vurguladıkları desteklerdir. Bu danışmanlık sonucunda 33 farklı üründe doğru tarım ve ürün yerleştirme uygulamaları ile daha kaliteli ürün ve verim artışı elde ettiler. Bu sayede kadınlar daha fazla miktarda ya da çeşitte ürün üretti, atıl duran arsalarını tarıma kazandırdı’’ sözlerini kaydetti.
Ayşem SİCİM