ÖZEL HABER
Akdeniz Üniversitesi kadın akademisyen oranının % 46 olduğunu belirten Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, bu rakamın hem Türkiye, hem Avrupa hem de ABD’nin üzerinde olmasının umut verici olduğuna dikkat çekti. Diko; “Kadın profesörlerimiz ile de Avrupa ve ABD’den daha yüksek yüzdeye sahibiz. Bu oran da % 30.4’tür. Kadın yönetici oranı ise % 32 civarında. Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi bir yüzde olmasına rağmen daha yüksek olması arzulanmaktadır. Kadınların yönetim kadrolarında ve karar alma mekanizmaları içerisinde yer almaları kadrolu kadın akademisyen sayısından daha kritik bir göstergedir. Kadın akademisyenlerin üniversite idari kadrolarında daha fazla yer alması ve karar mekanizmaları içerisinde olmaları kampüs hayatındaki temsiliyetlerini yükseltir, üniversiteye aidiyetlerini arttırıcı bir faktör olur. Aynı zamanda üniversite yönetimine de kadın perspektifini katarak onu daha güçlü ve eşitlikçi kılacaktır” şeklinde konuştu.
YÖK YENİ BİR PROJE İLE GELİYOR
Yükseköğretim Kurumu’nun çok yakın bir tarihte akademide kadının güçlenmesine yönelik yeni bir politika için harekete geçtiğini belirten Yılmaz Diko, Akdeniz Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın Türkiye’deki 18 kadın rektörden biri olarak bu projede aktif bir rol üstleneceğini ve bu eksende Akdeniz Üniversitesi’nde de çalışmalar başlatıldığını açıkladı.
Yılmaz Diko, KATCAM’ın önümüzdeki dönem içerisinde kadın dostu güvenlikli kampüs, cinsel taciz ve şiddete karşı alınacak tedbirler ve kadın akademisyenlerin yönetime daha çok katılmasına imkân yaratacak şartların oluşturulma yöntemlerine dair ayrıntılı bir Eylem Planını hazırlayıp yönetime sunacağını dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi’nin yanı sıra kentle ilgili de çalışmalar yaptıklarının altını çizen Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalarının devam edeceğini açıkladı. Diko; “Kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta güçlenmesi için yapılan akademik bilgi üretiminin destek ve teşvikçisi olmayı hedefliyoruz. Bu eksende daha 2020 yılı için Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilim dalı ile birlikte düzenlediğimiz ancak pandemiden dolayı ertelemek zorunda kaldığımız I. Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresini 2021 yılı içerisinde gerçekleştireceğiz. Buna benzer toplantı, panel ve seminerler düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.
Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko kimdir?
Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı. Doktorasını McGill Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsünde (Montreal, Kanada) Osmanlı tarihi üzerine tamamladı. Yılmaz Diko 2014 senesinden beri Akdeniz Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2018-2019 akademik yılında Fulbright Araştırma Bursu ile Harvard Üniversitesi, Orta Doğu Araştırmaları Merkezinde (Centre for Middle Eastern Studies (CMES)) ziyaretçi akademisyen olarak bulundu. Halen Osmanlıda köleler, devşirme sistemi, çocuk ve genç tarihi ve toplumsal cinsiyet rollerinin oluşumu üzerine araştırmalar yapmaktadır.