Küresel ısınma iklim değişikliğini beraberinde getirdi, Akdeniz daha da ılıman bir iklime geçti. Sahil bölgeleri tropikal ürünlere ilgi göstermeye başlarken, birçok farklı meyve de çiftçilerin gözdesi olmaya başladı.
Antalya’nın Alanya ilçesinin tropikal iklime sahip olması nedeniyle tropikal meyve ağaçları adeta kazanç kapısına dönüştü. Tropikal iklim özelliğini taşıması, tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Alanyalı çiftçileri tropikal meyve üretimine yöneltti.
İlçedeki tropikal meyve üretimi muz ile başlarken, onu avokado takip etti. Günümüzde Alanya’da muz ile avokadonun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi tropikal meyveler yetiştiriliyor.
İlçede 38 çeşit tropikal meyve üretimi yapılırken, çiftçiler son yıllarda mango üretimine yoğunlaşmış durumda. Yüksek gelir getirisi olan mangonun üretim alanı her yıl artıyor. Alanya’nın tropikal meyve üretimi anlamında iklim şartları ve toprak yapısı olarak uygun olduğunu belirten yetkililer, ilk olarak 2014 yılında mango üretimi için çalışmalara başlandığını, ilçede 74 dekar alanda üretim yapıldığını, yıllık 65 bin ton ürün çıktığını vurguladı. Üretimin yıldan yıla arttığını Alanya’da,2012 yılında avokado üretimi 250 dekarken şu anda 15 bin 500 dekar alana çıkmış durumda…
Hatice Nur AÇIKBAŞ