Yargıtay, apartman yöneticilerini ilgilendiren bir karar aldı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin aldığı karara göre apartman görevlileri, apartman yöneticileri hakkında da dava açabilecek. Bir apartmanda 7 sene kapıcılık yapan bir vatandaş, kovulmasının ardından dava açarak, sigortasız çalıştırıldığını, kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret, fazla çalışma, yıllık izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve asgari geçim indirimi alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kapıcıların apartman yöneticisine karşı da dava açılabileceği ancak bu halde hükmün yönetici hakkında değil kat malikleri hakkında kurulması gerektiğine dikkat çekti.
Davanın temyize gitmesinin ardından Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Yöneticinin, iş kanunları ve Yönetmelik’in uygulanması yönüyle işveren temsilcisi olduğunu vurguladı. Yargıtay kararında; iş hukuku anlamında ortaya çıkabilecek idari ve yargısal uyuşmazlıklarda yöneticinin işvereni temsil edeceği hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi: “Bu itibarla, kapıcının işveren hakkında açabileceği davanın kat maliki ya da maliklerine karşı açılması gerekmekte ise de Yönetmelik’ten doğan bu temsil yetkisine göre davanın doğrudan yönetici hasım gösterilerek açılması da mümkündür. Ancak bu hâlde dahi hükmün doğrudan yönetici hakkında kurulması doğru değildir. Mahkemece kat maliki ya da malikleri adına yönetici hakkında karar verilmesi gerekir. Somut uyuşmazlıkta davacının, işçilik alacaklarına ilişkin dava şartı arabuluculuk başvurusunda kat maliki M. S.’nu taraf gösterdiği, arabuluculuk görüşmelerinin davacı ile kat maliki M. S. arasında yapıldığı ancak davacının konut kapıcısı olarak çalıştığını ileri sürdüğü taşınmazın tek malikinin M. S. olmadığı ortadadır.”
Apartman yöneticilerine karşı açılan davalarda Yargıtay’ın verdiği karar gündemde geniş yankı uyandırdı. Yargıtay’ın 9. Hukuk Dairesi, mağdur olduğunu düşünen apartman kat görevlilerinin, kat maliklerine olduğu gibi apartman yöneticilerine karşı da dava açabileceğine hükmeden kararı ile birlikte apartman yöneticilerinin işveren temsilcisi olduğuna dikkat çekildi. Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) Başkan Vekili Ferruz Mutlucan, konuya ilişkin alınan kararı Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesi için değerlendirdi.
Apartman kat görevlilerinin, apartman yöneticisi aleyhine de dava açabileceğine hükmeden Yargıtay kararını ‘genişletici yorum’ olarak tanımlayan ASİYED Başkan Vekili Ferruz Mutlucan, “Kat maliklerini temsilen apartmanı yöneten ve işçilik alacaklarını ödeme hususunda fiilen yetkili olan apartman yöneticisi aleyhine dava açılması halinde davanın reddedilmemesi gerektiğine yönelik kararla hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır” dedi.
İşçilik alacakları davalarında çoğu açısından zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğunu hatırlatan Başkan Vekili Mutlucan, “Apartman yöneticileri aleyhine açılan davaların pasif husumet yokluğu nedeniyle reddi halinde işçilik alacakları zamanaşımına uğrayacaktır. Ülkemizde işçilik alacakları davalarının uzun sürmesi nedeniyle Yargıtay tarafından hak kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla genişletici yorumda bulunmuştur” diye konuştu. Davanın apartman yöneticisi aleyhine açılması halinde de kararın kat malikleri aleyhine verileceğini kaydeden Başkan Vekili Mutlucan, bu sayede Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı bir karar da verilmemiş olacağını sözlerine ekledi.
Duygu TEKİN