Çektiği siyah beyaz fotoğraflarla adından sıkça söz ettiren, sonrasında da ülkenin ileri gelen foto muhabirlerinden biri olan, rengârenk yaşamı ve kendine has üslubu ile tanınan Ara Güler ölümünün birinci yılında anıları, yaptıkları ve fotoğrafları ile anıldı. Korel Eraybar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik Antalya Kültür Sanat Oditoryumu’nda Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) yararına gerçekleştirildi.
90 yıllık yaşamın 75 dakikaya sığdırılmaya çalışıldığı ve Ara Güler hakkında bilinen, bilinmeyen tüm anıların paylaşıldığı etkinlik katılımcıların da katkılarıyla kültürel bir söyleyişe dönüştü. Programa konuşmacı olarak katılan ve Ara Güler’in doğumundan etkilendiği kişilere, kullandığı fotoğraf makinelerinden hayat görüşüne kadar bilgiler aktaran Eraybar, izlettiği Ara Güler videolarıyla da katılımcılara unutamayacakları anlar yaşattı.
ARA GÜLER’İN YAŞAMINA IŞIK TUTULDU
1928 yılında Beyoğlu’nda dünyaya gelen Ara Güler’in yaşamına ışık tutan Eraybar, “Güler, Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Derderian olan soyadları çıkan kanun ile birlikte Güleryan olarak değiştiriliyor. Zaman içinde de bu isim Ara Güler’e dönüşüyor. Güler, 1915 yılında bir Ermeni ayaklanması sırasında ailesini kaybediyor. Çok genç yaşta İstanbul’da tek başına kalıyor. Okuyarak babasının mesleği olan eczacılığa başlıyor. Güler’e İlk fotoğraf makinasını babası 17 yaşındayken alıyor. Babasının çevresi oldukça geniş olduğu için Muhsin Ertuğrul tiyatrosunda eğitim alıyor. Daha sonrasında sinemaya yöneliyor ve bir film şirketinde çalışırken orada yangın çıkıyor. Çıkan yangın sonrası sinema kariyeri de sona eren Güler’in hayatında fotoğrafçılık yavaş yavaş yer etmeye başlıyor. 1950 yılında ilk olarak Yeni İstanbul Gazetesi’nde foto muhabirlik kariyerine başlıyor ve zaman geçtikçe işinde sayılı insanlardan biri haline gelen Güler, bir dönem dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak kabul ediliyor” diye konuştu.
2 ÜLKE HARİÇ HER YERİ GEZDİ
Güler’in 4 tane savaşı yerinden fotoğrafladığını aktaran Eraybar, Brezilya ve Arjantin haricindeki tüm ülkeleri gezdiğini, hayatında sadece 2 tane kamerasının çalındığını, bu olayların da Türkiye’de meydana geldiğini ifade etti.
İNTERNET UYARISI
İnternette paylaşılan Ara Güler fotoğrafları ile ilgili özellikle genç kuşağa uyarılarda bulunan Eraybar, bu fotoğrafların ne kadar Ara Güler fotoğrafı olduğunu sorgulayarak, “İnternet ortamında muhtemelen web sayfasına uysun diye kesilmiş, kırpılmış fotoğraflar var. Bu fotoğrafı kestiğiniz zaman o artık Ara Güler fotoğrafı olmaktan çıkıyor ve kesenin fotoğrafı oluyor. Çünkü bütünlüğünü kaybetmiş oluyor. O yüzden bu durum Ara Güler’i internetten tanımak isteyenler için, özellikle de genç kuşak için büyük bir dezavantaj” dedi.
FOTOĞRAFIN İÇİNE İNSANI KATTI
Ara Güler’in, Şakir Eczacıbaşı ve Çetin Altan ile güzel bir üçlü oluşturduğunu söyleyen Eraybar, “Güler’den önce çekilen fotoğraflar temiz ve pürüzsüzdü. Güler, fotoğrafın içine insan figürünü de yerleştirdi. ‘Fotoğrafın içinde bir canlı olmazsa rahatsız oluyorum’ derdi. Ondan sonra fotoğrafın içinde insan figürü başrol oynamaya başladı” şeklinde konuştu.
ÜÇ BÜYÜK RÖPORTAJ
Ara Güler’in üç tane büyük röportajı olduğunu belirten Eraybar, Bunların; Afrodisyas, Nuh’un Gemisi ve Nemrut olduğunu dile getirdi. Güler’in Nuh’un Gemisi fotoğrafı hakkındaki bir hikâyesini paylaşan Eraybar, “Ağrı Dağı’nda Nuh’un Gemisi’ni çekiyor. Bu fotoğraf Time dergisinde yayımlanıyor. Yıllar sonra Ara Güler ABD’ye gittiği zaman oradaki yetkililer kendisine teşekkür ediyor. ABD’de her yıl kiliselerde Nuh’un Gemisi’ni arayacağız adı altında para toplanıp insanlar sömürülüyormuş. Güler, çektiği bir kare fotoğrafla bunun da önüne geçmiş oluyor” diye konuştu.
“BRESSON VE PİCASSO İLE AYNI GÖRÜŞTEYDİ”
Eraybar, Ara Güler’in, dünyanın en iyi fotoğrafçısı olarak kabul edilen Henri Cartier Bresson ve Picasso’dan etkilendiğini düşünerek, “Tam anlamıyla etkilenmiş olmasa bile aynı tarz fotoğrafları bulunuyordu. Sadece ışık ve geometride biraz farklıydılar. Genel olarak aynı düşünce yapısına sahiplerdi” dedi.
1 İLE 3 MİLYON ARASI BAKILMAMIŞ FOTOĞRAFI MEVCUT
Güler’in şu an 56 tane fotoğraf albümü bulunduğunu aktaran Eraybar, kenarda bakılmayı bekleyen 1 ile 3 milyon arası daha fotoğrafın bulunduğunu belirterek, “56 fotoğraf albümünün devamı da gelecek. Çünkü Ara Güler’in tahminen 1-3 milyon arası bakılmayan fotoğrafı var. Şu an da dünyayı dolaşan bir sergisi mevcut. 2020 Haziran ayına kadar 7 ülkede sergilenecek” şeklinde konuştu.
Halil Büyükayhan