Beyaz eşya sektöründe ‘ÖTV’ çıkmazı

Beyaz eşya sektöründe ‘ÖTV’ çıkmazı

ÖTV muafiyetinin haziran ayında sona ermesiyle birlikte beyaz eşya sektöründe geçen yıla oranla temmuz ayında yaşanan yüzde 31’lik düşüş ağustos ve eylül aylarında da devam ediyor. Beyaz eşya mağazası sorumluları ağustos ayında ortalama yüzde 20’lik bir gerileme daha yaşadıklarını, buna ek olarak eylül ayında beyaz eşyaya yapılan yüzde 5’lik zammı gerekçe göstererek ÖTV muafiyetinin geri getirilmesini talep ediyor.

ABONE OL
Mart 27, 2023 02:20
Beyaz eşya sektöründe ‘ÖTV’ çıkmazı
4 Eylül 2019
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz eşyada uygulanan ÖTV muafiyetinin haziran ayında sona ermesiyle birlikte sektörde yaşanan daralmalar devam ediyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) yapmış olduğu açıklamalarda temmuz ayında iç satışlarda yaşanan yüzde 31’lik düşüş dikkatleri çekmişti. Ağustos ve eylül aylarındaki beyaz eşya satışlarını değerlendiren mağaza sorumluları durumun iç açıcı olmadığını aktardı.

 

YÜZDE 30’LUK ÖTV FARKI

Beyaz eşya mağazasında müdürlük yapan Ünsal Edalı, geçen senenin haziran ayına oranla bu sene haziran ayında yaşanan yüzde 31’lik düşüşün üstüne ağustos ayında da yüzde 20’lik bir düşüş eklendiğini, eylül ayında ise beyaz eşyaya yüzde 5’lik bir zam geldiğini belirtti. Edalı, bazı fabrikaların zamları yansıtmamak adına süspanse ettiğini, ancak bunun üzerine eylül ayında gelen zamma direnemediğini söyledi. Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte düşüşün devam edeceğini öngören Edalı, “Halkımız özellikle borcumu ödeyip enflasyondan kaçayım diye düşünüyor. Bu durumda şu anki düğünler için yapılan alışverişte 6 ay önceden zaten yapılmış oluyor. Şu an yaşanan düğünler açıkçası beyaz eşyaya artı bir katkı sağlamıyor. Çeyiz paketlerinde standart, orta ve üst modeller mevcut. ÖTV muafiyetinin olduğu dönemde standart bir modeli örnek aldığımızda ortalama 10 bin TL’ye bütün eşyaları düzerken şimdi bu fiyat yaklaşık 13-14 bin TL civarına ulaşmış durumda. Bu da yüzde 30’luk bir fark yaratıyor” şeklinde konuştu.

 

İNSANLAR UCUZ ÜRÜNE AKIN EDİYOR

ÖTV indiriminin insanların alışverişini hızlandırdığını söyleyen Edalı, ÖTV zammından kaçmak isteyen insanların ihtiyacı olan ürünlere yöneldiğini belirterek ÖTV zammı öncesi dönemde satışlarda patlama yaşadıklarını ancak sonrasında satışlarda yüzde 30’a yaklaşan bir düşüşün takip ettiğini dile getirdi. Satışlarda geçen yıla oranla yaşanan düşüşlerin devam edeceğini düşünen Edalı, “İnsanlar artık daha ucuz ürün almaya çalışıyorlar. İyi ürün almak yerine ihtiyacını görecek ürün almaya çalışıyorlar. Televizyonda büyük ekran almaya çalışırken şimdi daha küçük ekranlarla idare etmeye çalışıyorlar. Bunlar da hem bizim ciromuzu düşürüyor hem de satışları etkiliyor” dedi.

 

KLİMA SEKTÖRÜNDE ARTIŞ VAR

Beyaz eşya mağazası sahibi Adnan Özkan’da gerilemelerin aynı şekilde yaşandığını belirtip buna ek olarak ağustos ayında klima sektöründe bir artış yaşandığını aktardı. Antalya genelinde klima sektörünün biraz da olsa toparlandığını söyleyen Özkan, ÖTV muafiyetinin sona ermesinden sonra yüzde 20 düşüş yaşadığını dile getirerek, “ÖTV muafiyeti gelince piyasaya hareketlilik de geliyor. Bu uygulamanın tekrar gelmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

 

PEŞİN ALIMLARDA SONA GELİNDİ

Beyaz eşya mağazasında satış görevlisi olarak çalışan Lokman Çelik, ÖTV muafiyetinin kalkmasının ardından maliyet zamlarının ortaya çıktığını söyleyerek, “ÖTV’nin ekstrasında her ay yüzde 7 gibi bir zam var. Artık ihtiyacı olan insanlar takside yöneliyor. Peşin alımlar bitti sayılabilir. Bu sezonu hareketlendiren ‘düğüncüler’ olarak nitelendirdiğimiz kesim oldu. Düğüncüler dışında ihtiyacı olanlar bile artık elindekini tamir ettirip onunla idare etmeye başladı” dedi.

 

“YAYLACILARDAN ÜMİTLİYİZ”

Geçen sezona istinaden ağustos ayında yüzde 25 düşüş yaşadığını belirten Çelik, “Eylül ayı bizim ümitlerimizin olduğu bir dönem. Bu dönemde yaylacılar gelmeye başlıyor. Oradan bir avantajımız olacağına inanıyorum. Düğüncüler hala piyasada, yaylacılar da geldikten sonra yüzde 25’lik düşüşün biraz da olsa önüne geçeceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

ÖTV’Yİ KENDİLERİ KARŞILIYORLAR

Bazı firmalarda ÖTV’yi mağazaların karşıladığını, bu zammı vatandaşa yansıtmamak için kârlılık payını düşürdüğünü ancak eylül ayı itibariyle de stokların tükenmesiyle bu devrin sona erdiğini belirten Çelik, ÖTV’nin kaldırılmasıyla birlikte sektörün yeniden canlanacağını belirterek alınan vergilerin çokluğuna dikkat çekti.

 

GEÇEN SENE 40 SATAN ÜRÜN BU SENE 20 SATMIYOR

3 tane beyaz eşya mağazası bulunan Uğurcan Tunçtan ise, yakın dönemde Kurban Bayramı’nı geride bıraktığımızı hatırlatarak, “Bu dönemde normalde en fazla derin dondurucunun satılması gerekir. Geçen sene 30-40’a yakın derin dondurucu sattım. Bu bayramda ise 20’ye yakın anca satabilmişimdir. Eylül ayında gelen zamlarla beraber ürünlere 100-200 TL daha eklenmiş oldu. Bu durum nereye kadar gider bilmiyorum” diye konuştu.

 

İNTERNET ÜZERİNDEN ALIM SATIMLAR SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Vatandaşa zamları anlatmakta güçlük çektiklerini söyleyen Tunçtan, ÖTV muafiyetinde bin 550 TL’ye satılan derin dondurucudan nakit alımlarda 200 TL’ye kadar para kazanabildiğini belirterek, ÖTV’nin geri gelmesiyle birlikte aynı derin dondurucunun fiyatının bin 800 TL’ye yükseldiğini aktardı. ÖTV muafiyetini geri istediklerini ancak bundan pek bir ümidinin bulunmadığını söyleyen Tunçtan, bunun yanı sıra internet üzerinden ikinci el alım satımların artış göstermesinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Mağazada 2 bin 100 TL’ye satılan bir ürünün internet ortamında bin 800 TL’ye satıldığını söyleyen Tunçtan, “Bu durum da bize olumsuz yansıyor ancak internete güvenmeyen, internette muhatabını bulamamaktan korkan insanlar mağazalardan alışveriş yapmaya devam ediyor” dedi.

Halil Büyükayhan – ÖZEL

 

 


HIZLI YORUM YAP