Bu hafta size çocuklarda zekâ geriliği hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu ara ebeveynlerde gözlemlediğim kadarıyla zekâ testlerine yoğun bir ilgi var. Bu testlerde genellikle 70 puan altında alan çocuklara zekâ geriliği tanısı konur.
Bu çocuklarda gündelik yaşama uyum problemleri gözlemlenir. İletişim, öz bakım, ev yaşamı, toplumsal/kişisel arası beceriler, sağlık, güvenlik, işlevsel beceriler gibi konularda eşzamanlı yetersizlikler veya bozukluklar olması beklenir. Başlangıç yaşının 18 yaşından küçük olması gerekir.
Zekâ geriliklerinin birden çok düzeyi vardır, bu düzeyler testlerde alınan puanlara göre belirlenir ve tanı konulur.
İleri Düzeyde Zekâ Geriliği: (Düzey 0 ile 20-25) Sınırlı düzeyde kelime kullanabilirler. Birine bağımlı şekilde hayatlarına devam edebilirler. Ek olarak birden fazla fiziksel problemleri olabilir.
Ağır Zekâ Geriliği: (Düzey 20-25 ile 35-40) Konuşma yeterli düzeyde değil kelime kullanımı az sayıdadır. Motor gelişim zayıftır. Birinden bakım alması gerekir, yönlendirme ile gereksinimlerini karşılayabilirler.
Orta Düzeyde Zekâ Geriliği: (Düzey 35-40 ile 50-55) Konuşma geliştirebilir düzeyde. Sosyal beceri düzeyleri geliştirebilir düzeyde. Çok fazla beceri gerektirmeyen işlerde çalışabilirler.
Hafif Düzeyde Zekâ Geriliği: (Düzey 50-55 ile 70) Özbakımlarını az da olsa yapabilirler, gerilikleri azdır. Destekle sosyal becerilerini ve iş becerilerini geliştirebilirler. Özel alt sınıflarda eğitim görebilirler. Zekâ gerilikleri arasında en sık görülendir.
Sınır ve Donuk Zekâ: (Düzey 71-90) Diğer çocuklara göre daha zamanla ve yavaş öğrenirler. Özbakımlarını kendileri yapabilirler. Akademik olarak kendi yaş grubuyla aynı seviyede olmasa bile normal eğitim alabilirler.