Her iletişimi başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor muyuz sizce? Başarısız iletişim birçok probleme yol açabiliyor gerek ailemizde gerek sosyal çevremizde sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremediğimiz iletişim, sorunları da beraberinde getiriyor.
Başarılı bir iletişim geçirmek için neler gerekli gelin beraber bakalım. İlk ve bence en önemlisi saygı, karşınızdaki insanı olduğu gibi kabul edebiliyor musunuz? Etiketleme veya eleştirinin çok yüksek olduğu iletişimler bir süre sonra tek taraflı iletişime dönüyor. Karşınızdaki insanlar bir süre sonra kendini rahat hissedemediği için sizinle iletişim kurmaktan kaçıyor. Bir anne-baba/çocuk iletişimini ele alırsak çocuğunuz sizinle iletişime geçtiğinde farkında olmadan sürekli onu eleştiriyor olabilirsiniz. Özellikle ergenlik döneminde olan bireylerde aile içerisinde en çok şikayet alınan iletişim sorunun bu olduğunu gözlemliyorum.
İletişim sırasında doğal, kendiniz gibi davranabilmek de bir diğer önemli koşul. Empati yapabilmeyi, iletişim sırasında ben penceresinden bakmayı bırakmayı denebiliyor musunuz? Özellikle çiftler arasında bir problem olduğu zaman en çok duyduğum cümle ‘’Buna mı kırıldı gerçekten?’’ oluyor. Bazen kendi değer yargılarımızı çok göz önünde tutuyoruz ve bu karşı tarafı anlamamızı zorlaştırıyor. Kendinizi haklı görüyor olsanız bile karşı tarafın bakışıyla da olaylara bakmaya çalışmanız sorunları çözmenizi kolaylaştırıyor.
Ve aileler de en çok duyduğum sorun olan madde, etkin dinlemek. Karşımızdaki kişilerin sözlü veya sözsüz bir şekilde bize vermek istediği mesajı gerçekten kavramayı denemiyoruz bile. Anlamak bizim için zorlu bir eylem haline gelmiş. Özellikle iletişim kaynaklı sorunlar yaşayan birçok aile, bırakın karşı tarafı dinleyip anlamayı sadece savunmaya geçmeyi tercih etmeye başlıyor.