Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, 9,5 milyon kök emeklinin zam beklentisini gündemine taşıyarak, “Emeklinin yılbaşına kadar bekleyecek takati yoktur” dedi.
Mevcut gündem maddelerinin esas konusunu oluşturan ekonomik kriz, birçok alan üzerinde etkisini gösterirken ekonomik parametrelerden nasibini alan emekliler ise kendilerini buhrandan çıkaracak çözüm odaklı çalışmalara ağırlık veriyor. Ekonomik krizi ‘yaşanılabilir bir durum’ olarak nitelendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, devletin vatandaşlarına eşit davranması gerektiğini ifade ediyor.
“EMEKLİLERE BİR ÖZÜR VE AÇIKLAMA VAR MI?”
Mevcut Anayasa’nın bunu emrettiğini hatırlatan Başkan Gündüz, “Kiralık konutlarda yüzde 25 artış sınırı, öbür yandan harç ve vergilere yüzde yüz zam. MTV’lere iki katı ödeme, öbür taraftan 9,5 milyon kök emekliye ‘0’ zam” ifadelerine yer veriyor. Çözüm üretilmesi gereken durumlarda öncelikli olarak sorunların tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Gündüz, “Neden Kök aylık? Gerçekten emekli taban maaşları eşitlendi mi? Emekli enflasyona ezdirilmedi mi? 9,5 milyon kök emeklinin mesajı? Hükümet kanadından emeklilere bir özür ve açıklama var mı?” şeklinde yorum getirdi.
“SOSYAL GÜVENLİK AKTÜERYASI BOZULDU”
İkinci kötü sürprizin ara zam bekleyen emeklilere geldiğini kaydeden Başkan Gündüz, “Bu sorunların üç saç ayağı var; vatandaş, muhalefet ve hükümet. Türkiye’de 28,3 milyon aktif sigortalıya (çalışana) karşılık 16,5 milyon pasif sigortalı (emekli) bulunuyor. 2024 yılı sonuna kadar bu sayının üzerine 6 milyon EYT’li eklenince 23 milyona yakın emeklimiz olacak. Toplumda Sosyal Güvenlik aktüeryası bozuldu. Yıllarca EYT’ye takılanlar her alanda seslerini yükselttiler. Haklılar veya haksızlar bunu konuşmayacağım. Partilerin oya ihtiyacı vardı ve bunu kullandılar, daha doğrusu kullanıldılar” dedi.
“VATANDAŞLAR SİYASİLERİ KULLANDI”
Muhalefetin ülke için ‘facia olacak’ şeklinde kehanetinde bulunulduğu EYT’yi fırsat bilerek sahiplendiğini dile getiren Başkan Gündüz, “Hükümet ise oy kaygısından dolayı yelkenleri suya indirdi. Ne mi oldu? Vatandaş siyasileri kullanarak emeline ulaştı, ulaştığını zannetti. Oysa SGK yılda sadece 40 veya 50 bin emekli veriyordu. Biranda bu sayı 6 milyona çıkınca ve yaş sınırı da kalkınca ortalık karıştı” diye konuştu.
“TÜRKİYE GELECEĞİNİN 30 YILINI ÇALDI”
Ülkemizin 24 yıllık emeklilik denge sisteminin bozulduğunu ifade eden Başkan Gündüz, “Sosyal güvenlik uzmanlarının söylediği gibi Türkiye gelecek 30 yılını çaldı. Biliyorsunuz emekli taban maaşları eşitlendi ve 7 bin 500 lira oldu. O zaman tarım Bağ-Kur’lu 2 bin 500 lira emekli maaşı alırken, 7 bin 500’e, 6. basamaktan emekli o da 7 bin 500 lira. Yüksek pirim yatırmış, sistemde uzun kalmış Bağ-Kur’lu da 7 bin 500. Nerede hak, adalet ve sistem? Öncelikle 2019 yılında emekliye 5510 Sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ‘Ek 19 Maddesi’ ile ‘kök aylık’ diye ucube icat edildi. Bu kanun iptal edilmeli” şeklinde konuştu.
“ÖZÜRLERİ KABAHATLERİNDEN BÜYÜK”
Hükümetin ‘kök emeklinin uygulamasının perde arkasını yorumlayan Başkan Gündüz, “Hükümet seyyanen Hazine yardımı altında taban emekli maaşlarını eşitledi. İşin içinden de çıkamayınca da bu yasayı öne sürerek, ‘maaşlarınız kök olduğundan bu kadar’ yani zam yok denildi. Devlet 9,5 milyon kök emekliyi aldattı. Yani bir özür ve iyileştirme beklemek hakları değil mi? Bırakın iyileştirme yapmayı iddialara köre kök emeklilere ikinci bir sürpriz yolda. Ellerine 2 bin veya 5 bin lira ikramiye verilerek avutulmaya çalışılacak. Yani özürleri kabahatlerinden büyük” ifadelerine yer verdi.
“EMEKLİLER ARASINDAKİ UÇURUMLAR ARTTI”
Yaşını başını almış insanlara daha fazla eziyet etmemek ve kul hakkını gözetmek için çok acil olarak belirli önerilerin hayata geçirilmesini isteyen Başkan Gündüz, “Seyyanen yapılacak düzenlemeler emekliler arasında uçurumları artırdı. Kök aylık uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK’nın ödediği gerçek aylıklarla yapılmalıdır. ‘En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı’ kurala bağlanmalı. Emekli aylık bağlama oranları yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır” ifadelerini kaydetti.
“HİÇBİR FATURA BEKLEMİYOR”
Aynı sürede ve aynı miktarda pirim ödeyen emekli aylıkları arasındaki farklılığın acilen düzeltilmesinin gerekliliğine işaret eden Başkan Gündüz, şöyle devam etti; “SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı emekli aylıklarındaki uyumsuzluk giderilmelidir. Siyasi partilerin ütopya vaatleri için kanuni düzenleme yapılmalıdır. Emeklinin yılbaşına kadar bekleyecek takati yoktur. Çünkü harçların beklemediği gibi hiçbir fatura beklemiyor.”
Duygu TEKİN