Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı & Antalya Oto Galeri Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar’ın gündeminde bu kez galerici esnafının tahsil durumu var
Başkan Çağlar milletvekillerine ve belediye başkanlarına hesap soramayan kesime seslendi
Daha önce yaptığı açıklamalarla YKS’ye girecek üniversite adaylarına seslenerek ‘Emlak ve Emlak Yönetimi’ bölümünü hedeflerinde tutmalarını ve ilerde çıkacak yasa sonrası ilgili bölümden mezun olmayanların emlakçılık yapamayacağına dikkat çeken Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, bu kez galerici esnafının mezuniyet durumlarına ilişkin çalışmalarını gündemine aldı.
15 gün önce gerçekleştirdiği Ankara temasları sonrasında Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası olarak sundukları tekliflerin ve bekledikleri gelişmelerin yaşanması halinde esnafı sevindirecek gündem maddelerinin hayat bulacağının sinyalini veren Başkan Çağlar, oto galerici esnafı olmak için şart koşulan ‘lise mezunu olma şartı’ maddesinin kaldırılacağının müjdesini verdi.
Salt eğitim odaklı olmaksızın gerek emlak sektörüne ilişkin sorunların gerekse Antalya için aciliyet arz eden ‘Oto Galericiler Sitesi’ konusunun dosyaların ana maddelerini oluşturduğu görüşmeler sonrası, gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Başkan Çağlar, “Ankara’ya gidip görüştükten sonra hem yetki belgesi olayını hem de diğer illerde olan Oto Galericiler Sitesi’nin Antalya’da olmadığını dile getirdik” dedi.
Karşılaşılan olumsuz durumlara yönelik yumuşatılma gelmesi için uğraştıklarına dikkati çeken Başkan Çağlar, aldıkları son duyumlara göre, bahsi geçen gündem maddelerinde ilişkin 10 gün içinde Ankara’dan güzel bir haber beklediklerini dile getirdi. Başkan Çağlar, “Arzu edilen müjdeyi de ilgili kesimlerle paylaştım. Yasada değişikliğe gidiliyor” diye konuştu.
Eğitim konusunu ayrı çerçevede ele alan Başkan Çağlar, gayrimenkul sektöründe aktif olarak yer almak için üniversitelerde ‘Emlak ve Emlak Yönetimi’ bölümünden mezun olma şartının planlanması ile hizmet kalitesinin yükseltilmesi hedeflenirken, oto galericiler için lise mezunu olma şartının kaldırılması için bir dizi çalışmada bulunulmasını değerlendiren Başkan Çağlar, birbirleri ile ‘çelişkili’ gibi görünen taleplere de yanıt verdi.
Gayrimenkul sektörü ile otomotiv sektörünün birbirinden farklı dinamikleri içerisinde barındırdığını söyleyen Başkan Çağlar, “Emlak ve Emlak Yönetimi, genel anlamda bakıldığında gerçekten iyi bir diksiyon, dürüstlük gibi ön plana çıkan meziyetleri içerisinde barındıran bir sektör. Ayrıca insanlar seneler boyunca elde ettiği birikimleri karşılarındaki insana teslim ediyor. Galericilikte ise bu durum böyle değil. Galericilikte kendi paranla çalışıyorsun. Galericilikte paran olmadığı zaman alışveriş yapamazsın. Araç alıp satamazsın” şeklinde konuştu.
Gayrimenkul sektöründe çalışan kişilerin kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Başkan Çağlar, şunları kaydetti; “Emlak işi yapıyorsanız, genele hitap etmeniz lazım. Hitap gücünün çok iyi olması lazım. Hiç paran olmadan emlakçı olabilir, emlakçılık yapabilirsin. Ancak galericilik bu şekilde değil. Galeride mutlaka bir bütçen olması lazım. Bütçe olmadan hiçbir şekilde galericilik yapamazsın. Emlakçılık yapmak isteyen 2 masa ve 2 sandalye ile bu işi götürüyor. Yoldan sağdan soldan birkaç kişiyi bünyesine katıyor ‘ben emlakçıyım’ ifadesini kullanıyor.”
Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası olarak var olan oluşumlardan son derece rahatsızlık duyduklarını ifade eden Başkan Çağlar, şöyle devam etti; “Bizim amacımız bu tip yapılanmaların karşısına geçmek. Eğitim olmadan, eğitim alınmadan emlakçı olunamayacağını biz her defasında zaten dile getiriyoruz. Kişilerin lise mezunu ya da üniversite mezunu olup olmadığına bakılmaksızın genel anlamda alacakları eğitim çok daha önemli. Ona kesinlikle katılıyoruz. Fakat burada kast ettiğimiz sadece üniversite ortamında verilen eğitim değil. Burada kast edilen üniversite mezunu olunmasından ziyade odaların da emlakçılık sektörüne girmek isteyenlere, emlakçı olmak isteyenlere verdikleri eğitim.”
Eğitimin kesintisiz bir biçimde hayatın her alanında olması gerektiğini salık veren Başkan Çağlar, “Eğitim olmalı ancak içi de dolu olmalı. Gerçek bir eğitimin olması lazım. Mesela ‘staj’ denilen bir olay çıkarttılar. Bu uygulamaların çoğu aslında formaliteden ibaret. Adam 2 kere iş yapacağı yere gidiyor. Halbuki iş nasıl yapılır onu bile bilmiyor. Sonra kendisine verilen formu dolduruyor. Altına ismi yazılıyor. Kişi lise mezunu ise 1 yıl durup daha sonra yetki belgesini alıyor. Halbuki iş yaptığı adamın yanına bile gitmiyor” dedi.
Mevcut yetkilerinin genişletilmesi halinde performans odaklı bir çalışma yürüteceğini vaat eden Başkan Çağlar, “Bütün bunların yanında diyorum ki, ‘Kardeşim oda olarak bana yetki verin, bu insanlara eğitim vereyim. Eğitimden sonra sınava sokayım. Sınavda başarılı olursa yetki belgesi vereyim. Bu iş bu kadar basit. İnsanlar eğitim alsın. Eğitimden gelsin. Bir tane muhasebeci, bir tane avukat staj çalışması söz konusu olduğunda ne yapıyor? Adam 1 yıl boyunca 2 yıl boyunca akşama kadar dosyaların tozunu yutuyor. Bizde ise durum öyle değil” diye konuştu.
Formalitelere uygun şekilde staj görülmesi halinde yetki belgesi alınmasına karşı olduğunu hatırlatan Başkan Çağlar, “Naylon staj dediğimiz kavram ilimizde çok yaygın. Stajını doğru dürüst yapmadan yetki belgesi alanlar var. Stajlar çoğunlukla formaliteden yapılıyor. Akabinde yetki belgesi alıyor. Sigortalı çalışıyor gözüküyor. Ofise doğru dürüst gelmiyor. Gerekli olan süreyi tamamlayınca da yetki belgesi sahibi oluyor. Ben bu uygulamalara karşıyım” şeklinde konuştu.
Oto galeri esnafının tahsil durumunun ‘lise’ mezuniyeti zorunluluğu kapsamından çıkarılmasını teklif eden maddeyi eleştiren kesime de yanıt veren Başkan Çağlar, şunları kaydetti; “Galerici arkadaş lise mezunu olsa ne olur olmasa ne olur? Benim esnafıma da işini yapması için müsaade et yani. Sen bugün milletvekili oluyorsun belediye başkanı oluyorsun memleket yönetiyorsun lise mezunu olup olmadığını sormuyorsun ama benim ekmek parası peşinde olan esnafıma ‘lise mezunu olacaksın’ diyorsun.”
Duygu TEKİN