MÖ ll. Yüzyılda Bergama karalı ll. Attalos tarafından kurulan, önceleri ismini kurucusundan alarak Attaleia adıyla anılan Antalya, tüm dünyadan gelen turistlere ve gezginlere sonbahar aylarında da ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehri olma özelliği taşıyan Antalya, mükemmel plajları ve geleneksel Türk kültürünün muhteşem karışımından oluşan teması ile destinasyonlar açısından verimli bir profil çizen Antalya’nın verimli profilinin son derece bilincinde olan turistler ve gezginler, hafta sonu ve tatil programlarını ‘kısa zamanda çok rota’ ilkesi ile dolu dolu geçirmeye devam ediyor. Dünya genelinde tatilcilerin hakkında en çok arama yaptıkları şehirlerden birisi olan Antalya için yerli ve yabancı kullanıcıların tecrübeleri, tercih aşamasına gelindiğinde büyük önem arz ediyor. Şehir merkezi itibariyle Türkiye’nin en büyük 5 kentinden biri olan Antalya, sonbaharda gezilecek yerler ve yapılacaklar listesinde şu seçenekleri kendisini tercih edenlerle paylaşıyor:
KALEİÇİ
Otel, pansiyon, restoran ve bar gibi yeme-içme, konaklama ve eğlence tesislerine dönüştürülmüş tarihi binalarıyla Kaleiçi, Antalya’nın cazibe merkezidir. Canlılığını ve ritmini her daim koruyan Kaleiçi’nin begonvillerle süslü, turunç çiçeği kokan sokaklarında geçmişe yolculuk ederken; yöresel ürünler ve hediyelik eşya satan dükkanlarından alışveriş de yapabilirsiniz.
DÜDEN ŞELALESİ
Kepez İlçe sınırları içerisinde, Varsak Mahallesi’nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Eski Antalya-Burdur yolunun 28’inci kilometresinde Kırkgözler’in 30’ncu kilometresinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü’nün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar.
ANTALYA MÜZESİ
Perge Antik Kenti’nden çıkarılan heykellerin diğer eserlerden rol çaldığı Antalya Müzesi, Alt Paleolitik Çağ’dan Roma Dönemi’ne kadar uzanan bir döneme tanıklık ediyor. Antalya sınırlarında yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı Likya”, “Pamfilya” ve “Pisidya”ya adanan Antalya Müzesi, 1988’de “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülünü aldı.
PERGE ANTİK KENTİ
Perge Antik Kenti Antalya şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda bulunan Aksu ilçesinde yer alır. Hitit Dönemi’nde varlığını sürdürdüğüne inanılan ve “Parha” diye bilinen kent Roma Dönemi’nde Anadolu’nun en düzenli kentlerinden biri olmuştur. Mimarisi ve mermer heykeltıraşlığı ile ünlü olan antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan heykeller Antalya Müzesi’ni en önemli heykel müzelerinden biri haline getirmiştir.
KALEİÇİ MARİNA
Antalya Kaleiçi Marina, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya şehrinin merkezinde bulunmaktadır. Kıyılarının uzunluğu 80 km olan Antalya kenti, Akdeniz Bölgesinin en önemli tatil ve balıkçılık merkezlerinden biridir. Antalya Kaleiçi Marina, Akdeniz Bölgesi’ndeki en güzel deniz kenarı olarak bilinmektedir.
TERMESSOS KAPLICALARI
Ülkemizin en iyi korunan antik şehirleri arasında yer alan Termessos Kaplıcaları Korkuteli yolu üzerindedir. Çam ormanları ile sınırlandırılmış bölgede, huzur veren bir alana ulaşabilirsiniz. Milli park kapsamında olan bölge doğal ve tarihi zenginlikleri ile de görülmeye değer bir performans sergilemektedir. Alan diğer antik şehirlerin aksine günümüzde de el değmemiş haliyle fark yaratmaktadır.
HADRİAN KAPISI (ÜÇ KAPILAR)
Antik Liman’ı çevreleyen surlar üzerinde, Atatürk Caddesi’nde yer alan Hadrianus Kapısı, Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’ya gelişi dolayısıyla M.S. 130 yılında yaptırılmıştır. İmparator, kente bu görkemli kapıdan giriş yapmıştır. Günümüze kadar korunmayı başaran anıtsal yapı, kentin sembolleri arasına girmiş en değerli tarihi eserlerden biridir. Kaleiçi’ne girişlerde en çok tercih edilen güzergah olan Hadrianus Kapısı, halk arasında ‘Üç Kapılar’ diye de adlandırılır.
KURŞUNLU ŞELALESİ
Antalya-Isparta karayolunun 24 kilometresinden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir. Kurşunlu Şelalesi’ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Piknik alanı içinde; manzara seyir teraslan, çocuk parkı, restoran, otopark, gezinti patikaları, içme suyu, tuvalet vardır. Ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanabilmektedir.
KONYAALTI PLAJI
Antalya’nın Lara Plajı ile birlikte en popüler plajı olan Konyaaltı Plajı, Antalya şehir merkezinin batısında yer alıyor. Adını Antalya’nın yanı sıra tüm Türkiye’de duyuran dünyaca ünlü plaj, yaklaşık 7 km. sahil şeridi ile hizmet veriyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu eşsiz bölge, ulaşım kolaylığı sayesinde, kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor.
THE LAND OF LEGENDS
The Land of Legends, Antalya’da bulunan, dünyanın en büyük tema parklarından bir tanesidir. Otel, alışveriş merkezi ve tema parktan oluşmaktadır. The Land of Legends Rixos Hotels’e bağlıdır ve 2016’da Antalya’da kurulmuştur. 620.000 m2’yi aşan bir arazinin üzerine inşa edilen parkta Shopping Avenue, Kingdom Hotel ve Tema Park bölümleri yer almaktadır. 2017’de World Travel Awards – Avrupa’nın En İyi Tema Parkı ve World Waterpark Association – Leading Edge ödüllerine layık görülmüştür.
SAPADERE KANYONU
Alanya İlçesi’nin doğusunda, Sapadere Köyü’nde bulunan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda olup yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahiptir. Sapadere Çayı’nın çıkış noktasında bulunan kanyon üzerine yapılan çelik desteklerle yürüyüş yolu ve kanyon girişinde inşa edilen mesire yeri, kır gazinosu gibi yatırımlar ile kanyon görülmeye değer bir turizm alanı haline getirilmiştir. Alanya’ya 40 kilometre, Antalya Hava Limanı’na 175 kilometre uzaklıkta olan Sapadere Kanyonu’na Alanya-Gazipaşa karayolundan Demirtaş Kasabası’na giden asfalt yol ile rahatlıkla ulaşabilmektedir. Sapadere Kanyonu girişinden yaklaşık 300 metre içeride görülmeye değer bir şelale ve bu şelalenin döküldüğü yerde ahşap ve çelik yapı malzemesi kullanılarak oluşturulmuş, çevreye zarar vermeyecek ve gerektiğinde kaldırılabilecek şekilde inşa edilmiş bir platform bulunmaktadır.
KARAALİOĞLU PARKI
Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nin hemen yanı başında falezlerin üzerinde konumlanan Karaalioğlu parkı, realist tablolardan çıkmış gibi duran dağ ve deniz manzarası, parkın dört bir yanındaki yemyeşil çam ve palmiye ağaçları, uzun yürüyüş yolları, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları, birbirinden güzel kafeleriyle Antalya’nın en güzel parkı. Dört mevsim güneş alan Karaalioğlu Parkı, kentin içinde hem hafta içi hem hafta sonu soluklanabileceğiniz en güzel alanlardan birisini oluşturuyor.
LARA PLAJI
Antalya’nın Konyaaltı Plajı ile birlikte en ünlü iki plajından biri olan Lara Plajı, şehir merkezine yaklaşık 15 km. mesafede, doğuda bulunuyor. Lara isminin Hitit dilinde ‘Kum’ manasına geldiği, kumsal kelimesinin de dilimize Hititçe’den yerleştiği söyleniyor. Plaj, doğu batı doğrultusunda 2 kilometre boyunca uzanan göz alıcı sahil şeridi ve çam ağaçlarıyla çevrili doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor.
KAPUTAŞ PLAJI
Kaş’ın 18 km batısında bulunan Kaputaş Plajı’na dolmuşlarla ya da özel otonuzla gidebilirsiniz. Kaputaş Plajı’nın o eşsiz güzellikteki turkuaz rengi, gördüğünüz ilk anda sizi büyüler. Bu o kadar büyülü bir görüntüdür ki hiç düşünmeden plaja ulaşmanız için gerekli olan yüzlerce basamağı bir solukta inersiniz. Kaputaş’ın berrak turkuaz renkli denizinde yüzerken dalgalarıyla oynayıp bembeyaz ve incecik kumunda özgürce güneşlenebilirsiniz. Doğal bir yapıya sahip olan bu plajda Kaş Belediyesi’nce işletilen bir tesis bulunmakta olup ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz.
ANTALYA AKVARYUMU
Antalya il merkezinde Konyaaltı Plajı yakınlarında yer alan Antalya Akvaryum, dünyanın en büyük tünel akvaryumu olma özelliğine sahiptir. Uzunluğu 131 metre ve genişliği de 3 metre olan bu akvaryumun içerisindeki su miktarı ise tam 7,5 milyon litreyi aşıyor. Akvaryumun genel yapısı, 40’ı aşkın sayıda Tematik Akvaryum’a bölünmüştür. Bu kısımların içerisindeyse binlerce farklı balık türü, akvaryumu ziyaret eden kişiler için sergileniyor. Bu balık türleri arasında en çok dikkat çeken ise sayıları 200’ü geçen köpek balıklarıdır.
TÜNEKTEPE TELEFERİK
Antalya’da, turizm açısından büyük önem taşıyan ve şikayetlerin çokça ziyaret edildiği Tünektepe Teleferik Tesisleri, Antalya’nın üzerinde önemli bir yere sahiptir. Tünektepe Teleferik Tesisleri, 1963 yılında inşa edilmiştir ve Antalya’nın en uzun teleferiğidir. Tünektepe Teleferik Tesisleri, denizden 830 metre yüksekliğe kadar uzanmaktadır ve günümüzde Antalya’nın en ünlü turistik yerlerinden biridir.
ANTALYA SAAT KULESİ
Antalya’nın sembol yapıları arasında yer alan Saat Kulesi, Cumhuriyet Caddesi’nde, eski tarihlerde ‘Kapuağzı’ olarak söylenen Kalekapısı Mevkii’nde bulunuyor. Kaleiçi’nin ana giriş güzergahlarından biri olan kule, merkezi konumuyla, Antalyalıların en çok tercih ettiği buluşma noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.
ANTALYA HAYVANAT BAHÇESİ
1989 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile kurulan Antalya Hayvanat Bahçesi, Kepezaltı Piknik ve Rekreasyon Projesi içerisinde hayata geçirilmiş bir eğlence ve tema parkıdır. Toplam yaşam alanı 400 dönüm olan hayvanat bahçesi Türkiye’de hizmete açılmış benzerlerinin en büyüğüdür. Hayvanat bahçesinin çevresinde yer alan mesire alanlarında piknik için uygun ortamlar da yer almaktadır.
ANTALYA KUM HEYKEL MÜZESİ
Antalya Kum Heykel Müzesi (SANDLAND) devasa boyutlarda yüzlerce kum heykelin sergilendiği, alan genişliği, katılan sanatçı sayısı ve kullanılan kum miktarı gibi özellikleriyle 2006 yılından beri düzenlenen dünyanın en eski, prestijli ve en büyük kum heykel etkinlikleri arasında yer almaktadır.
DÜDEN ŞELALESİ
Kepez İlçe sınırları içerisinde, Varsak Mahallesi’nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Eski Antalya-Burdur yolunun 28’inci kilometresinde Kırkgözler’in 30’ncu kilometresinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü’nün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar.
Duygu TEKİN