Fast-food zincirleri, her gün kullandıkları muazzam miktarda kâğıt, plastik ve köpük miktarını azaltmak veya en azından geri dönüştürmek için hangi çalışmalara imza atıyor?
Dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapan, özellikle hafta sonu programlarının gözdesi olan alışveriş merkezleri, 7’den 70’e herkesi ağırlamaya devam ediyor. Alışverişlerine bir mola vermek, yeme-içme ihtiyaçlarına alternatif çözümler üretmek yerine mevcut konumlarında gidermek için AVM’lerin en üst katlarını tercih eden vatandaşlar, fast food mağazaları önünde kalabalık görüntüsü ile dikkat çekiyor.
Oturacak sandalyelerin bile zorlukla bulunduğu, popüler durak noktaları haline gelen fast food zincirleri, yetkililer tarafından sıklıkla tekrar edilen ‘işlenmiş gıdalardan uzak durun’ uyarısını bizlere hatırlatmayı sürdürüyor. Sağlığın güncel olduğu konularda medya organlarında sağlığa zararlı besin maddelerinden uzak durulması gerektiği yetkililer tarafından zaman zaman hatırlatılırken, fast food mağazalarında oluşan kuyruklar, bilinçli vatandaşlara, “Hani fast food zararlıydı?” dedirtiyor.
Verilen paraya oranla hak edilecek ölçüde tüketilmeyen fast food atıkları ise atıklarının azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüşümü hakkında, ‘Ne düzeyde bir ilerleme yaşandı?’ sorusunu akıllara getiriyor. Bazı fast food zincirleri, gönüllü olarak atıklarını kesip sevimli dostlarımız aç kalmasın diye tabaklarda kalan yiyecekleri hayvan barınaklarına gönderirken benzer sosyal sorumluluk projelerine daha yoğun katılımın olması bekleniyor.
Fatoş UĞURLUEL