FOSİL YAKITA HAYIR!

FOSİL YAKITA HAYIR!

ABONE OL
Eylül 19, 2023 08:41
FOSİL YAKITA HAYIR!
19 Eylül 2023
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil bir çevre için

Tüketicinin Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Halil Şevik; fosil yakıt tüketiminin azaltılarak, çevreye verilen zararın en alt düzeye düşürülmesinin mümkün olacağını ifade etti.

Dünya genelinde iklim aktivistlerinin destek verdiği fosil yakıt kullanımı karşıtı eylemler, her geçen gün büyüyor. Son olarak İngiltere’nin başkenti Londra’yı kendilerine rota olarak seçen iklim aktivistleri, fosil yakıt kullanımına son verilmesi çağrısında bulunarak gösteri yaptı. ‘İklim Zirvesi Haftası’ dolayısıyla Parlamento Meydanı’nda toplanan ve dünya genelinde fosil yakıt kullanımına son verilmesi çağrısında bulunan aktivistler, ellerinde ‘İklim değişikliği değil, sistem değişikliği’, ‘Kömüre, petrole, benzine son’, ‘Çocuklarımızın geleceği için şimdi’ yazılı pankartlar taşıdı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYİ AZAMİ KULLANALIM”

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Tüketicinin Enerji Verimliliği Derneği (TEVDER) Başkanı Halil Şevik, dünya basınında önemini sürekli hatırlatan fosil yakıt kullanımının azaltılarak yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümünü destekleyen gündem maddesini uzman gözüyle değerlendirdi. Başkan Şevik, Türkiye’nin ortalama 1500 kwh/m2-yıl olan bir güneş kuşağı içerisinde olduğunu hatırlatarak yenilenebilir enerjinin azami kullanımı yoluyla fosil yakıt tüketiminin azaltılmasına imkân sağlayacağına dikkat çekti.

“SAHAYA ÖZGÜ VERİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR”

İklim koşullarının; mimarların ve mühendislerin değerlendirmesi gereken en önemli çevresel özellik olduğuna işaret eden Şevik, etkin bir bina tasarımı için konuma özgü iklim koşullarının göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. İklim koşullarının hangi enerji verimliliği stratejisinin kullanacağının belirlenmesinde ana faktör olduğunu dile getiren Şevik, “Genel iklim verilerinin yanı sıra sahaya özgü verilerin de ele alınması gerekir. Binanın yamaçta ya da ovada bulunması, deniz kenarında bulunması, şehir merkezinde bulunması gibi özellikler iklimsel verileri değiştirebilir. Sıcaklık, nem, rüzgâr, konum ve iklim, pasif enerji tasarımında en belirleyici faktördür” dedi.

NEMLİ BÖLGELERDE SU VE BUHAR YALITIMINA DİKKAT!

Bir yıl içerisindeki ortalama sıcaklık değerlerinin konfor koşullarına uygun olduğu gün sayısı ne kadar çoksa binanın pasif enerji tasarımına o kadar yatkın olduğunu kaydeden Şevik, “Isıtma ya da soğutma gereken gün sayısı arttıkça binanın enerji tüketimi artacaktır. Bu nedenle farklı iklim bölgelerinde binaların ısıtma ve soğutma yükleri çok farklı olabilir. Konum ve iklim, nem insan konforu açısından sıcaklık kadar önemli olabilir. Fazla nem, ısı etkisini arttırarak boğucu olabilirken, nemin azlığı da rahatsız edici şekilde kurudur. Genelde ideal nem aralığı yüzde 40, yüzde 55 arasındadır. Nem oranı binanın mimari tasarımı ve ısı yalıtımı açısından önemlidir. Aynı sıcaklık değerlerine sahip nemli ve kuru bölgelerde farklı mimari stratejiler izlenmelidir. Su ve buhar yalıtımına nemli bölgelerde özen gösterilmelidir. Nem oranı ayrıca havalandırma, soğutma ve ısıtma stratejilerinde dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

“BÜYÜK PROJELERDE RÜZGAR TÜNELİNİN OLUŞMA İHTİMALİ VAR”

Evaporatif (yoğuşmalı) soğutma sistemlerinin kuru iklimler de çok daha verimli olduğunu ifade eden Şevik, “Rüzgar, binaların havalandırılmasını ve ısı transferini arttırarak için soğumasını sağlar. Rüzgardan faydalanmak için bölgenin rüzgar gülü incelenmelidir. Ayrıca yerel rüzgarlar da ele alınmalıdır. Deniz meltemleri kıyılarda, vadi meltemleri ise yamaçlarda esintiye neden olur. Rüzgardan faydalanılması için nem oranının da dikkate alınması gerekir. Kuru bölgelerde rüzgar, kuru hava getireceği için tercih edilmemekle beraber nemli bölgelerde tercih edilir. Büyük projelerde rüzgarın binaları arasında sıkışarak hızlanma ve rüzgar tüneli oluşturma ihtimali vardır. Rüzgar tüneli, soğutma havalandırma stratejisi olarak ya da enerji üretimi için kullanılabilmekle beraber bazı durumlarda yaşam alanlarında konforu bozmaktadır” şeklinde konuştu.

GÜNEŞE YÖNELİMİ HESAPLANMAMIŞ BİNALARA DİKKAT!

Bu tarz projelerde Computational Fluid Dynamics (CFD) analizi yapılarak rüzgarın etkisinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Şevik, “Güneşin gün içerisinde ve yıl boyunca hareketi enerji etkin bir bina tasarımında önemli bir etkendir. Güneşin hareketini incelemek için güneş diyagramı kullanılır. Güneş tasarımı doğru yapılmış bir binada; doğal aydınlatma, pasif ısıtma, güneş paneli ile enerji üretimi ve doğal havalandırma gibi stratejiler uygulanabilir. Güneşe yönelimi hesaplanmamış bir binada ise aşırı ısınma ve parlama sorunları ortaya çıkabilir. Güneşin etkilerini kullanmak ya da engellemek her iklim bölgesine göre farklılık gösterir” ifadelerini kaydetti.

“ENERJİ TÜKETİMLERİ VE YATIRIM MALİYETLERİ AZALTILMALIDIR”

Soğuk iklimlerde güneşin ısıtma etkisi olabildiğince çok kullanılırken, sıcak iklimlerde aşırı ısınmanın engellenmesi gerektiğinin bilgisi veren Şevik, şöyle devam etti; “Güneş yönelimi örnek tasarım stratejileri arasında yaz aylarında güneşi gölgeleyen, kış aylarında içeri alan gölgeleme elemanlarını tercih etmek, doğu ve batı cephesinde cam miktarını azaltmak, güney cephesinde cam miktarını arttırmak, Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) değeri düşük cam seçimi, yaşam mahallerinin konumlandırması, güneş panelleri, güneş bacası sayılabilir. Bununla beraber, mimari tasarım esnasında pasif enerji stratejileri dikkate alınarak mekanik sistemlerin yatırım maliyetleri ve enerji tüketimleri oldukça azaltılabilir. Mekanik sistemler gelişmeden önce geleneksel olarak inşa edilen binalarda bu sistemleri gözlemlemek mümkündür.”

“ISIL KÜTLESİ FAZLA OLAN MALZEME YAVAŞ ISINIP YAVAŞ SOĞUR”

“Pasif ısıtma stratejilerini uygulamak amacıyla binanın ne kadar ısı ihtiyacı olduğunun iklim bölgesine göre belirlenmelidir” diyen Şevik, direkt ısı kazancı için kış aylarında güneşin ortamı ısıtması, yaz aylarında gölgeleme yapılması gerektiğine açıklamalarında yer verdi. Şevik, şunları kaydetti; “Sıcak iklimlerde güney yönünde gölgeleme elemanları ile desteklenmelidir. Batı yönünde cephesi küçükleterek aşırı ısınma engellenmelidir. Isıl kütlesi fazla olan malzemeler yavaş ısınıp yavaş soğurlar. Gece ve gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğu iklimlerde ısıl kütlenin arttırılması sayesinde gece yapı sıcak kalırken gündüz de serin kalır. Trombe duvarı olarak bilinen Fransız kaşif Felix Trombe tarafından bulunmuş olan bu stratejide güneye bakan cam yüzey arkasına ısıl kütlesi yüksek siyah renkte bir duvar örülür. Arada kalan boşluk gün boyunca ısınır ve sıcaklığı arka tarafında bulunan odaya gece boyunca verir. Kış bahçeleri de benzer işlevle çalışabilir.”

“KIŞ AYLARINDA GÜNEŞ IŞIĞINI DOĞRUDAN ALIN”

Açıklamaları vatandaşlara yönelik tasarruf önerilerini de içeren Şevik, “Pencere ve kapılarda yalıtım artırılmalıdır. Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Yapılan bir araştırma, Türkiye’de mevcut yapı stokunun yüzde 88’inin tek camlı pencerelerden oluştuğunu ortaya koymaktadır. Low-E teknolojili çift camlarla tek cama göre yüzde 72 ısı tasarrufu sağlanabilmektedir. Bu bakımdan tasarruf oranı yüksek yapı malzemeleri tercih edilmelidir. Pencere ve kapılardaki sızdırmazlık ısı kaybında önemlidir. Hava sızdıran yerleri belirlemek için; yanan bir mum pencere kenarlarında dolaştırıldığında mum alevi sağa sola hareket ediyorsa bu bölgelerde sızıntı var demektir. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılmalıdır. Kış aylarında güneş ışığını doğrudan alan pencerelerdeki perdeler açık, diğerleri mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır. Uzun perdeler radyatörlerin ısı akışına engel olacağından perde boylarına dikkat edilmelidir” dedi.

“TERMAL KAMERALAR İLE ISI KAYBI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR”

Çatı yalıtımına dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Şevik, “Yapılan araştırmalara göre tüm yapıların yalnız yüzde 15’inde çatı yalıtımı bulunmaktadır. Isınan hava yükseldiği ve çatıdan dışarıya kaçmaya çalıştığı için öncelikle çatının yalıtılması gerekir. Radyatör arkalarından kaynaklı ısı kaybı önlenmelidir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmalarına göre, Türkiye gibi orta iklim kuşağındaki bir ülkede konutlarda enerji tüketiminin dağılımı ısıtmada yüzde 55, su ısıtmada yüzde 19, beslenmede yüzde 4, aydınlatmada yüzde 3 ve ev aletlerinde yüzde 19 olarak belirlenmiştir. Ayrıca termal kameralar ile yapılan ısı kayıplarına ilişkin çalışmalar sonucunda binanın yalıtım yapılan tarafında ısı kayıplarının çok az olduğu, yalıtımsız tarafında ise radyatör arkasından ve pencerelerden ısı kayıplarının fazla olduğu görülmektedir. Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatör arkalarında alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları kullanılabilir” diye konuştu.

“TERMOSTATİK VANA KENDİSİNİ GERİ ÖDÜYOR”

Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunun kısılabileceğini kaydeden Şevik, “Binalarda özellikle kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınları sebebiyle büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğu kısılabilir. Günde 2 saat açık duran pencereler sebebiyle 50-75 kW/m2 yıl ısı kaybı olduğu söylenebilir. Radyatörlerde termostatik radyatör vanası kullanılmalıdır. Termostatik vana ile oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın normal değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu yapılır. Oda sıcaklığını 1 derece arttırmak için yaklaşık yüzde 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir. Oda sıcaklığı 23 derece iken ısı kaybı 100 ise; o Oda sıcaklığı 22 derece olursa yüzde 6 tasarruf, o oda sıcaklığı 21 derece olursa yüzde 12 tasarruf, o Oda sıcaklığı 20 derece olursa yüzde18 tasarruf sağlanabilir. Radyatörlere takılan termostatik vana, iki ısıtma sezonunda kendisini geri ödemektedir. Ayrıca dış hava sıcaklığı ve iç ortam sıcaklığı esas alınarak gece gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol sistemlerinin uygulanması ile de önemli oranda tüketim azaltılabilir” şeklinde konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE FOSİL YAKIT TÜKETİMİ AZALTILMALI”

İnşaat aşamasında beyan edilen yalıtım değerleriyle uygulama değerlerinin doğruluğunun denetiminin sağlanması gerektiğini altını çizen Şevik, “Binalarda kullanılan malzemelerin çoğunda beyan edilen yalıtım özellikleri bulunmamaktadır. Yalıtım seviyesi uygun olan malzemelerin bir kısmında ise eğitim yetersizliği nedeniyle yanlış veya eksik uygulama beklenen performansı verememektedir. Bu konuda inşaat ara elemanlarının eğitim açığı giderilmelidir. Tasarım yapan mimar ve mühendislerin binalarda enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kullanımına önem verilmelidir. Çevreyi kirletmeyen, CO2 salımı yaratmayan her türlü yenilenebilir enerji (rüzgâr, güneş, termal, bio, hidro vs.) üretimine olabildiğince ağırlık verilmeli, bina tasarımlarında pasif ve aktif enerji yöntemleri ile enerji tasarrufu yapılabilmesi için tasarım yapan mimar ve mühendislerin konu hakkında eğitimli hale getirilmesine ve yenilenebilir enerji kullanılmasına önem verilmelidir. Türkiye ortalama 1500 kwh/m2-yıl olan bir güneş kuşağı içerisinde olduğundan yenilenebilir enerjinin azami kullanımı yoluyla fosil yakıt tüketiminin azaltılması ve böylece çevreye verilen zararın en alt düzeye düşürülmesi mümkün olacaktır. Binaların mimari tasarımında enerji verimliliği ile ilgili standartlara uygun olması konusuna dikkat edilmelidir. Uygulamada standartlara uygun düzenlenmiş projelere göre yapılaşma sağlanmalıdır. Mekanik sistemler enerji verimliliğinde önemli rol oynar” ifadelerine yer verdi.

Şevik, otomasyon senaryoları oluşturularak sistemlerin devreye alma, ölçüm ve doğrulama testleri yapılarak cihazların projelere ve senaryolara uygun olarak çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Duygu TEKİN

 

Adana escort Çukurova escort Seyhan escort Ankara escort Mamak escort Etimesgut escort Polatlı escort Pursaklar escort Haymana escort Çankaya escort Keçiören escort Sincan escort izmir escort aliağa escort balçova escort bayındır escort bayraklı escort bergama escort beydağ escort bornova escort buca escort çeşme escort çiğli escort dikili escort foça escort gaziemir escort güzelbahçe escort karabağlar escort karaburun escort karşıyaka escort kemalpaşa escort kiraz escort kınık escort konak escort menderes escort menemen escort narlıdere escort ödemiş escort seferihisar escort selçuk escort tire escort torbalı escort urla escort bostanlı escort mavişehir escort alsancak escort üçyol escort bursa escort altınşehir escort gemlik escort görükle escort gürsu escort inegöl escort kestel escort mudanya escort nilüfer escort orhangazi escort soğanlı escort yıldırım escort antalya escort akseki escort aksu escort belek escort demre escort döşemealtı escort elmalı escort finike escort gazipaşa escort gündoğmuş escort ibradı escort kaş escort kemer escort kepez escort konyaaltı escort korkuteli escort kumluca escort lara escort manavgat escort muratpaşa escort serik escort alanya escort Eskişehir escort Gaziantep escort Şahinbey escort Nizip escort Şehitkamil escort İstanbul escort Merter escort Nişantaşı escort Şerifali escort Maltepe escort Sancaktepe escort Eyüpsultan escort Şişli escort Kayaşehir escort Büyükçekmece escort Beşiktaş escort Mecidiyeköy escort Zeytinburnu escort Sarıyer escort Bayrampaşa escort Fulya escort Beyoğlu escort Başakşehir escort Tuzla escort Beylikdüzü escort Pendik escort Bağcılar escort Ümraniye escort Üsküdar escort Esenyurt escort Küçükçekmece escort Esenler escort Güngören escort Kurtköy escort Bahçelievler escort Sultanbeyli escort Ataşehir escort Kağıthane escort Fatih escort Çekmeköy escort Çatalca escort Bakırköy escort Kadıköy escort Avcılar escort Beykoz escort Kartal escort şirinevler escort Kayseri escort Kocaeli escort Gebze escort İzmit escort Malatya escort Manisa escort Mersin escort Yenişehir escort Mezitli escort Erdemli escort Silifke escort Akdeniz escort Anamur escort tarsus escort Muğla escort Bodrum escort Milas escort Dalaman escort Marmaris escort Fethiye escort Datça escort Samsun escort Atakum escort İlkadım escort Aydın escort Bolu escort Denizli escort Diyarbakır escort Düzce escort Konya escort Kütahya escort Sakarya escort


HIZLI YORUM YAP