VİRÜS İÇİN HAVALANDIRMA ŞART
Biray öncesine kadar etmişini azaltan covid-19 virüsü, şimdilerde yine artmaya başladığı gözlemleniyor. Bunun nedenleri üzerine konuşan, İklimlendirme ve Soğutma Programı Öğretim Görevlisi ve “İç hava kalitesi” alanında çalışmalar yapan Kemal Korkmaz,”Kapalı mahal havasının sağlıklı insanlar için hastalık risk oluşturmaması için atmosferden alınan filtre edilmiş temiz hava ile havalandırılma yapılmalıdır” dedi. Korkmaz, “Eğer kapalı mekanları, taze hava ile havalandırma imkanı yok ise Sağlık Bakanlığınca onaylanmış hava dezenfeksiyon cihazları ile devirdaim edilen iç hava dezenfekte edilerek bulaş riski önlenmiş olacaktır” ifadesini kullandı
Aladdin Keykubat Üniversitesi iklimlendirme ve soğutma alanında araştırma yapan Öğretim Görevlisi, Makine Mühendisi Kemal Korkmaz, son zamanlarda vakalarda artışa geçilmesinin başlıca sebeplerinden birisi de “iç hava kalitesinin düşük” olduğundan kaynaklandığını vurguladı.
Dünya genelinde pandemiye yol açan yeni tip korona virüs Covid-19 virüsü ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde tespit edilmiş ve 2 yılı aşkın süredir etkisini çeşitli varyasyonlarla sürdürmektedir. 1 ay öncesine kadar etkisini azaltan covid-19 virüsü Dünya Sağlık Örgütü tarafından aeresol yani damlacık yoluyla bulaşılan bir virüs olduğu kabul görmektedir.
“Hava kalitesini artıran 3 unsur vardır”
2 yıldır iç hava kalitesi alanında çalışmalar yapan Korkmaz,“İç hava kalitesi havalandırma ve iklimlendirme sistemidir. Bu sistemlerden asıl beklenen 3 temel konfor parametresi vardır. Bunlar; taze hava, sıcaklık, nem oranı olmak üzere iç hava kalitesini sağlayan 3 temel unsurdur.Bunların yanı sıra ‘CleanRoom’ olarak bilinen temiz odalarda geçerli olan partikül miktarlarıdır.Ortamda partikül konsantrasyonu çok önemlidir” dedi.
“Damlacıklar 8 saat asılı kalır”
Kapalı Mekanlarda insanların hapşırma, öksürme ve konuşmaları nedeniyle aerosel olarak ortama damlacıklar saçıldığını belirten Korkmaz, 5 mikrometreden büyük damlacıkların 2 metre yakına 300 saniye sürede düşmekteyken, 1 mikrometreden küçük damlacıklar ise havada 6-7 saat asılı kaldığını, 30 metre uzağa gidebildiğini anlattı. Korkmaz, “1 mikrometrelik bir parçacığın yere düşmesi süresi 30.000 saniye yani 8 saattir” diye konuştu.
Bulaş riskini önlemenin yolu
Korkmaz, havalandırma sistemi bulunmayan bir mekanda, koronavirüs covid-19 hastasından ortama yayılan damlacıklar saatlerce asılı kalabildiğini ve sağlıklı insanlar için tehlikeli bulaş riski oluşturduğunu kaydetti. Korkmaz, “Kapalı mahal havasının sağlıklı insanlar için hastalık risk oluşturmaması için atmosferden alınan filtre edilmiş temiz hava ile havalandırılma yapılmalıdır. Eğer taze hava ile havalandırma imkanı yok ise Sağlık Bakanlığınca onaylanmış hava dezenfeksiyon cihazları ile devirdaim edileniç hava dezenfekte edilerek bulaş riski önlenmiş olacaktır”
“Ortak kullanım alanları virüs bulaş riskini artırıyor”
Yüz yıllar önce İbn-i Sina’nın “Hastalıkların birçoğunun nedeninin gözle görülmeyen mikroplar” olduğunu söylediğini hatırlatan Kemal Korkmaz, “Yıllar öncede İbn-i Sina ilk defa mikrobun varlığı fikrini ortaya koyan fikri ortaya koymuştu. Virüsün bulaşması vakaların artışa geçmesi yaz aylarından ortak kullanım alanları olan havuz, yeme içme alanları, aeresol hareketliliği olan tuvaletler ve havalandırması olmayan kapalı alanlardan kaynaklıdır” dedi.
Yüzde 100 taze havalı sağlayan sistemler var
Enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle işletmelerin, karışım havalı sistem kullandığına dikkat çeken Kemal Korkmaz, “Yüzde 100 taze havalı sistemlerin iklimlendirme enerji maliyetleri yüksek olmasından kaynaklı hemen hemen tüm işletmelerin karışım havalı sistemi kullandığı bir gerçeği vardır. Yüzde 100 tazeli havalı havalandırma sistemlerinde tasarımların hemen hemen çoğu taze havanın alındığı hava giriş yeri ile içeriden atılan kirli havanın çıkış yerleri çok yakın olmasından kaynaklı yüzde 100 taze havalı sistemlerde içeriden farklı bir mahalde alınan virüslerin zararlı mikroorganizmaların temasta olmamasına rağmen merkezi sistemden kaynaklı ve klima yoluyla virüsün bulaştığını bilimsel çalışmalarda bilmekteyiz. Bunun en bilinen çalışması ise 2020 yılında Çin’de Guanngzhou eyaletinde bir restoranda havalandırma ve klima yoluyla bulaşılan virüsün çalışmasıdır” diye konuştu.
BAKANLIK ONAYLI VİRÜS VE BAKTERİ ELİMİNATÖR CİHAZIKULLANILMALI
Kapalı mekanlarda virüslerin bulaşmasının önleyecek birçok yöntem olduğunun altını çizen Kemal Korkmaz, “Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin iyileştirilmesi ile birlikte kapalı mekanlarda merkezi havalandırma ve devir daim havalı çalışan klima sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış ve uluslararası standartlara uygun testlerden geçmiş ve sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış insan sağlığına karşı herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı akredite kuruluşlar tarafından test edilerek etkinliği yüzde 99.9 olarak onaylanmış “virüs ve bakteri eliminatör cihazının” kullanılması insan sağlığına zarar veren tüm virüsün ve bakterileri etkisiz hale getirerek bulaş riskini önlenmektedir. Aynı zamanda iç hava kalitesini arttırarak düşük enerji maliyetiyle konfor şartlarından ödün veremeden sağlıklı ve güvenli yaşam alanı oluşturulmaktadır” dedi.
Bu alanda yapılmış çalışmaları olduğunu anlatan Korkmaz, “Pandemiden çok önce başlamış olup pandemiyle birlikte ilgi odağı olmuştur. Kamu destekleri ile çalışmalarımız sürmektedir. ‘Virüs ve bakteri eliminatör cihazları’ altı dolu bilimsel bir çalışmanın ürünüdür” diye konuştu.
VİRÜS YAYILIMININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Kemal Korkmaz bilimsel çalışmalardan uzaklaşmadan etkinliği ispatlanmış yöntemlerle virüsün etkisiz hale getirilebildiğini belirterekşunları kaydetti: “Bilimden uzaklaşmadan doğru mühendislik çözümleri ile tamamen bilimsel verilere dayanan, etkinliği ispatlanan çalışmaların uygulanması için gerekli olan bir süreç içerisinde covid-19 gibi birçok pandemik virüslerin etkisiz hale getirileceğine inanıyoruz. Bu süreç içerisinde daha önce yaptığımız gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarını önemsediğimiz gibi Kapalı mekanlardaki havanın değiştirilmesi yani havalandırılması yada dezenfekte edilerek bulaşın yayılması engellenmelidir, Aksi durumda belirli zamanlarda virüsle yaşamak kaçınılmaz olacaktır.Pandeminin başlangıç günlerinde Virüsün Elimine edilmesi için yapılan çalışmalar neticesinde doğruluğu ve etkinliği ispatlanmış yöntemlerin uygulanması için yetkili kuruluşların harekete geçerek bir an önce virüsün yayılmasının önüne geçilmelidir.”
HABER MERKEZİ