10 ilimizi yerle bir eden deprem felaketi için tüm ülke seferber olurken harita mühendisleri de sürece ciddi anlamda katkıda bulunmaya başladı. Özel sektörde çalışan harita mühendisleri, İHA ve dron ekipmanlarıyla bölgede hasar tespitinde bulunarak, elde ettiği verilerle afet bölgesinin hızlıca haritalanmasını sağlayacak. Bu şekilde göçük altında kalan birçok vatandaşımıza da çok hızlı bir şekilde ulaşılabilecek. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, insansız hava aracı ve dronlarla haritalama yaparak deprem bölgesinde hasar tespitlerinde gönüllülük esasına dayalı çalışmak isteyen meslektaşlarına duyuru yaptıkları hatırlatarak, “Bunu Genel Merkezimiz aracılığıyla yaptık ve Antalya, İstanbul, Ankara gibi illerimizden 200’ün üzerinde talep geldi. Bu da bizi oldukça gururlandırdı” dedi.
ALET VE EKİPMANA İHTİYAÇ VAR
Deprem bölgesinde ciddi anlamda alet ve ekipmana ihtiyacı olduğunun altını çizen Hançer, “Deprem bölgesinde ulaşılamayan ve gidilemeyen birçok yerleşim merkezleri var. Türkiye genelinde, İHA ve dron’la hasar tespitinde çalışabilecek özel sektörde çalışan harita mühendislerine duyuruya çıktık. Gelen bu 200 talep üzerine Genel Merkezimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafya Bilgi Simtemleri Genel Müdürlüğü ile bir toplantı yaptı. Bu şekilde yapılacak çalışmanın koordinasyonu konuşuldu. İhtiyaca göre, bize o başvuruyu yapanlara yönlendirdik. Hatta 200 kişi fazla bile geldi. Bölgedeki ekipman ve personel durumuna göre görevler paylaştırıldı. Arkadaşlarımızın çalışması için ortam sağlandı” diye konuştu.
HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİ
İHA ve dron ekiplerinin hasar tespitinde elde ettiği veriler ışığında bölgedeki çalışmalara hızlı bir şekilde yön verileceğini ifade eden Hançer, şöyle devam etti: “Gönüllü üyelerimizce insansız hava aracı ile afet bölgesinin hızlıca haritalanması için AFAD ve CBS GM adına ekipler, 7 ilde uçuşlara başladı. Geri kalan 3 ilimiz olan Adıyaman, Malatya ve Urfa’da çalışmalar, yarın (bugün) başlayacak.Bu yapılan çalışma hayati derecede önemli bir konudur. İHA ve dron ekiplerimizin hasar tespitinde elde ettiği veriler ışığında bölgedeki çalışmalara yön verilecek. Çünkü insansız hava araçlarını bölgede uçurarak ne olduğunu net olarak görebiliyorsunuz. Bu şekilde nerede kaç tane bina yıkıldı, hangi yollar zarar gördü. Bu konuda çok hızlı bilgi alabiliyor ve ona göre ekipleri ihtiyaç olan bölgelere yönlendirebiliyorsunuz. Yani bu ekip basit bir ifadeyle deprem bölgesinin haritasını çıkartıyor ve yetkililerin bu bilgiler ışığında depremzedelere kısa zamanda ulaşmasını sağlıyor.”
AFET BÖLGESİNE DESTEK YOLA ÇIKTI
Hançer, açıklamasının sonumda, HKMO Genel Merkez Yönetim Kurulu aracılığıyla afet bölgesine gönderilmek üzere acil ihtiyaç listesinde yer alan battaniye, ısıtıcı, su, hazır kuru gıda başta olmak üzere gerekli ihtiyaçların sağladıklarını da sözlerine ekledi. Hançer, ihtiyaçların ivedilikle ve koordineli bir şekilde afet bölgelerine iletilmesi için İKK’larla irtibat halinde olunmasını da istedi. HABER MERKEZİ