Ülkelerin kalkınmalarında ve geleceklerine yön vermede zengin ham madde kaynaklarına sahip olmanın önemi bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen İMSA Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tekin, “Türkiye, dünya genelinde mermer üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkenin coğrafi konumu, zengin mermer yatakları ve sektöre olan yatırımları, bu başarının arkasındaki temel nedenlerden biridir” dedi.
İhracatta mermerin önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ahmet Tekin, “Çin, ABD, Fransa, Avustralya, Suudi Arabistan, Almanya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 120 ülkeye ürün gönderiliyor. Blok mermerde Çin ilk sırada yer alıyor. İkinci pazarı da Hindistan, ham madde blok olarak. Yurt dışından gelenler oluyor mermere bakmak için. Yeni pazar arayışları var” ifadesini kullandı.
Türk mermercilerinin bazı şeylerin farkına vardığını aktaran Tekin, “Blok mermerde yine düşüş olur. Blok mermerdeki düşüşü önemsemiyoruz. Niye? Hedefimiz işlenmiş ürün. Yani katma değer katabilmek, o şekilde satabilmek. Çin mermerde tedarikçi olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Pazarı Türkiye’ye kaptırıyor. Yani resesyona rağmen madenci ve mermerci artış bekliyor” açıklamasında bulundu.
Ocak- Temmuz mermer satış verilerine değinen Tekin, “Madencilik sektörünün Ocak-Temmuz dönemi ihracat verileri açıklandı. 2023 yılının ilk 7 ayında, madencilik sektörünün ihracatı 3 milyar 277 milyon dolar olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, sektör ihracatında yüzde 14,72’lik bir düşüş gözlemlendi. 2022 Ocak-Temmuz döneminde madencilik sektörü ihracatı 3 milyar 843 milyon dolar olarak gerçekleşmişti” şeklinde konuştu.
Tekin, “Ürün gruplarına bakıldığında, metalik cevherler ihracatı 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 17,66 düşüşle 1 milyar 380 milyon dolardan 1 milyar 136 milyon dolara geriledi. Doğal taşlar ihracatı ise 2023 Ocak-Temmuz döneminde 1 milyar 75 milyon dolar olarak kaydedildi; geçen yılın aynı döneminde ise ihracat 1 milyar 207 milyon dolardı, bu da yüzde 10,98’luk bir düşüş anlamına geliyor. Endüstriyel mineraller ihracatında ise yüzde 17,35’lik bir düşüş yaşandı. 2022’nin ilk 7 ayında 803 milyon 974 bin dolar olan endüstriyel mineraller ihracatı, 2023’ün aynı döneminde 664 milyon 485 bin dolara geriledi” diye konuştu.
Haber: Aydın ÇEVİK