Kobi’lerin ticaretin finansmanı hakkında daha derinlemesine bilgi alabilmesi, hangi alanlarda kullanabileceğini ve kendisine getireceği finanasal faydaları öğrenebilmesi çalışmalar yürüten Finansal Kurumlar Birliği 2016 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli illerini gezip Kobi’lerle biraraya geliyor. Onlar şehirde binlerce Kobi ile buluşan Finansal Kurumlar Birliği’nin rotasındaki yeni durağı Antalya. 22 Ekim Pazartesi günü Konyaaltı Tünektepe Seyir Terası’nda gerçekleşecek panelin konuşmacıları arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes M.T. TÜREL, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay BAYDAR, Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet CANDAN, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut ÇETİN, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali ÇANDIR, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar yer alacak.
Türk Turizminin başkenti ve ticaret ile tarımda lokomotif şehir; Antalya tüm sektörleriyle yılda 1 milyar Dolar ihracat gerçekleştiriyor. Antalya'daki ticaret sektörü, toplam gelirlerin yüzde 34'ünü oluşturan önemli bir ağırlığa sahip… İhracatın yüzde 67'si ve ithalatın yüzde 60'ı Avrupa Birliği üye ülkeleri ile gerçekleşiyor. Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı 50 bine yakın Kobi ve büyük işletmeler ile Antalya, ihracatını arttırmayı hedefliyor. Kobi’lerin ihracata yönelik çalışmaların hızlandığı son dönemde “KOBİ’LERLE Güçlü ve Güvenli Yarınlara” buluşması, Kobi’lere nefes aldıracak finansman yöntemlerini sunarken aynı zamanda kentin üretenlerine de yeni bir vizyon çizecek.
Faktoring sektörü ile ilgili yanlış bir algının olduğunu ve kriz ürünü gibi algılandığını belirten Finansal Kurumlar Birliği Yön. Kur. Bşk. Vekili Çağatay Baydar “biz Türkiye büyüdükçe daha fazla büyüyen bir sektörüz. Çünkü ticareti finanse ediyoruz. Ticaretin olmadığı yerde, durduğu yerde bizim büyümemiz de duruyor. Faktoringde işlem hacmi dağılımına bakıldığında; yüzde 79’luk kısmı yurtiçi işlemlerden, yüzde 19’luk kısmı ihracat faktoringinden, yüzde 2 payı ise yeni gelişmekte olan ithalat faktoringinden geldiği görülüyor. Çağatay Baydar “İhracat Faktöründe yurtiçine göre daha hızlı büyüyoruz. Bu ürünle tanışan ihracatçı bir daha vazgeçmiyor. İhracatta hem finansman, hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok” diyor.
Türkiye’de, dünyada uygulanan tüm faktoring ürünlerin var olduğunu belirten Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar “bu konuda o kadar gelişkin bir sektörüz ki, en iyi ihracat faktoring firma seçimlerinde son 6 yıldır Türk şirketleri birinci oluyor. Muhabirli ihracat işlem hacminde dünyada birinci sıraya geldik. Dünyada faktoring şirketleri arasında itibarlı bir konumumuz var” dedi. Ekonominin gelişmesinde finansman çeşitliliğinin önemine vurgu yapan Baydar “Türkiye güçlü bir üretim üssü… Kaliteli, nitelikli ve güçlü ar-ge alt yapısına dayalı üretimler gerçekleştiriyor. Sanayinin ve ekonominin gelişimi için önemli bir itici güç olan KOBİ’ler, tekstilden plastik sanayine, yedek parçadan nihai ürüne çok geniş bir üretim çeşitliliğine sahip… Know-how ve üretim parkurları açısından da son derece iyi konumdalar. Bu altyapının ihracatta desteklenmesi, KOBİ’lerin finansman yapılarının geliştirilerek üretimlerini artırmaları büyüme açısından ciddi önem arz ediyor. Biz bu süreçte doğru bir çözüm aracı olarak KOBİ’leri büyütüyoruz” şeklinde konuştu.
Ancak Kobi’ler henüz faktoring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamıyor, ürünleri tanımıyor. Finansal Kurumlar Birliği Türkiye’deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerince sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bunun için düzenli aralıklarla öncü olduğu “KOBİ’LERLE Güçlü ve Güvenli Yarınlara” buluşmalarında Anadolu’da yerel üreticilerle, şirketlerle bir araya gelip finansal sıkıntılarına faktoring yoluyla nasıl çözüm bulacaklarını anlatıyor.
Haber Merkezi