Yaşamımızın büyük bir kısmını kapsayan çalışma hayatı, yanlış beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getiriyor. Günlük enerji dengemizi oluşturan beslenme düzenimize dikkat etmediğimizde kilo alımı kaçınılmaz oluyor.
Çalışma hayatı, yaşamımızın büyük bir kısmını kapsar. Bu zamanın içinde temel ihtiyacımız olan sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Ofis ortamında sıklıkla karşılaşılan sorunların en başında yanlış beslenme alışkanlıkları gelir. Günlük enerji dengemizi oluşturan beslenme düzenimize dikkat etmediğimizde kilo alımı kaçınılmazdır. Kilo alımının yanı sıra insülin direnci, bel çevresinde yağlanma, diyabet, metabolik sendrom, hiperkolesterolemi, hipertansiyon gibi sağlık problemleri ile karşılaşılması da mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığı korumanın yanı sıra, iş yaşamında kişinin performansının da artmasına yardımcı olur.
OFİS ÇALIŞANLARI NASIL BESLENMELİ?
Ofis çalışanları çoğu zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamak zorunda kalırlar veya poğaça, simit gibi hızlı atıştırılan yiyeceklerle geçiştirirler. Ancak kahvaltı sadece karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşmamalı; protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinlere sahip dengeli bir öğün olmalıdır. Sağlıklı bir kahvaltı tabağı; yumurta, peynir, zeytin, tahıllı ekmek, domates, salatalık, yeşillik gibi besinlerle hazırlanmalıdır. Eğer kahvaltıya ayıracak zaman yoksa tam tahıllı ekmek ve beyaz peynirle yapılmış bir tost ya da 1 kase yoğurt ile birlikte 1 adet meyve tüketilebilir.
ARA ÖĞÜNLER İHMAL EDİLMEMELİ
Yoğun çalışma ortamında en çok unutulan beslenme kuralı ara öğünlerin tüketimidir. Sağlıklı beslenme programında çok önemli bir yeri olan ara öğünler, mümkün olduğunca belirlenen saatlerde sağlıklı atıştırmalıklar ile yapılmalıdır. Ara öğünler için taze ve kuru meyveler, fındık, fıstık, ceviz, süt, yoğurt veya ayran gibi besinler tüketilmelidir.
ÖĞLE YEMEKLERİ ZENGİNLEŞTİRİLMELİ
Ofiste tüketilen öğle yemeğinde, kızartma ve hamur işi gibi ağır ve yağlı besinler yerine haşlama veya fırında pişirilen et, tavuk, balık ya da zeytinyağlı sebze yemeği ile kuru baklagiller tüketilmelidir. Bunlara ek olarak mevsim sebzelerinden yapılmış salata ve yoğurt, ayran ya da cacıkla öğle yemekleri zenginleştirilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edilmeli; pilav, çorba, makarna gibi yardımcı yemeklerinde porsiyon miktarına dikkat edilmeli ve günlük su tüketimine özen gösterilmelidir.
Zühre DOLMA