2. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombaları, binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına yol açtı.
ABD, 6 Ağustos 1945 sabahı Hiroşima’yı atom bombası ile vurdu. Tarihin seyrini değiştiren saldırı on binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.
Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok eden 13 bin ton TNT (tri-nitro-toluen) eşdeğeri kuvvetindeki nükleer bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece sıcaklık oluşturdu.
Bomba 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti ve ilk aşamada 80 bin, 1945 yılının sonuna doğru ise 140 bin insanın ölümüne yol açtı.
Çok sayıda kişi tıbbi destek alamadan ölürken, şehre yardım götürmeye gidenler de patlama sonrası oluşan radyoaktif yağmura maruz kalarak yaşamını yitirdi.
Hiroşima ve Nagazaki atom bombalarının yaydığı gama radyasyonu 5.538 santigrat dereceli termal enerji yaydı: Bu enerji de yolundaki her şeyi ya ağarttı ya da buharlaştırdı.
Etkisini bombanın atılmasından on yıl sonra göstermeye başlayan radyasyon, ne yazık ki pek çok çocuğun ve gencin hastalanmasına neden oldu.
Atom bombasının etkilediği yaşamlardan biri, saldırılar anında 2 yaşında olan Sadako Sasaki idi. Sasako saldırıdan sonra normal yaşantısına dönüp okula devam ederken 12 yaşına geldiğinde sağlık sorunları baş göstermeye başladı. Vücudunda sebebi anlaşılamayan yaralar ve şişlikler oluşmaya başlamıştı. Küçük kıza doktorlar tarafından kan kanseri teşhisi konuldu. Atom bombaları normal bombaların anlık yıkıcı etkisini aşarak uzun vadede insan sağlığı üzerinde ölümcül etkilere sebep oluyordu. Kan kanseri de o dönemlerde “atom bombası hastalığı” olarak nam salmıştı.
Sadako’nun ciddiyetini koruyan sağlık durumu, duyduğu bir efsaneyle yaşam için umut dolmuştu. Efsaneye göre kağıttan 1000 turna kuşu yapan bir kişiye kabul olacak bir dilek hakkı verilir. Japon kültüründe manevi önem arz eden turna kuşu, origami sanatıyla bütünleşerek yıllarca insanların umut ve dilek aracı haline gelmişti.
Maalesef Sadako’nun ömrü 644 turna kuşu yapabilmeye yetti. Küçük kız 25 Ekim 1955 sabahı hayatını kaybetti. Eksik olan 356 turna kuşu arkadaşları tarafından katlanarak onunla birlikte gömüldü. Sadako’nun acı kaybının ardından turna kuşu tüm dünyada nükleer silahsızlanmanın sembolü haline geldi ve onun hikayesi tüm çocuklara umut ve barış anlayışı edinmek için örnek oldu. Hiroşima’da Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe isimli sanatçılar tarafından tasarlanan bir anıt küçük kızın anısına Hiroşima Barış Anıtı Parkı’na dikildi. Bu parka yüzlerce çocuk gelerek yaptığı kağıttan turna kuşlarını Sadako’nun anıtına bıraktı.
Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu – Eleanor Coerr kitabından alıntı yaptım. Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. 92 sayfa bir çırpıda okuyup bitirirsiz. Zira ben öyle yaptım. Okuduktan sonra kitabı bağış yaparak daha çok kişinin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.
SAĞLICAKLA KALIN DOSTLARIM