Budak, “Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından AVM yapılmayacağı belirtilmesine rağmen çalışmalar başladı. Son olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü o alana ilişkin ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararını verdi. Oysaki o bölge korunması gereken son yeşil alanlardan biridir ve yine ranta kurban edilmektedir” dedi.
Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi veren Budak şunları söyledi:
“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından defalarca Minicity alanında AVM yapılmayacağına dair açıklamalar yapılmasına rağmen yine Antalyalı hayal kırıklığına uğratılıyor. Bahse konu AVM projesinin yapılacağı alan, korunması gereken su kaynakları, arkeolojik zenginlikleri, jeolojik yapısı ve endemik bitki dokusu nedeniyle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 2011 yılında tescil edilen, hem doğal sit, hem de arkeolojik sit alanlarındandır. Son olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü o alana ilişkin ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı verdi. Oysaki o bölge korunması gereken son yeşil alanlardan biridir ve yine ranta kurban edilmektedir. Ne yazık ki Antalya’da nefes alacak alan bırakılmamaktadır.”
Konyaaltı sahili ile ilgili açılan yarışmayı kazanan projede AVM inşaatının yer almadığını hatırlatan Budak, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Nihai proje tanıtım dosyasına göre AVM inşaatı, yarışma projesinde yer almamasına rağmen mağaza, sinema, yeme içme, eğlence ve otopark bölümlerinden oluşacaktır. İnşaat süresi boyunca önemli miktarda toz, ses kirliliği ve iş makinesi, hafriyat trafiği ortaya çıkacaktır. Yine aynı dosyaya göre, işletme döneminde günlük olarak, 16.146 kg katı atık, 2070 m3 atık su ve bölgede oluşacak trafik nedeniyle kayda değer miktarda egzoz emisyonu oluşması beklenmektedir.
Bu çerçevede, su kaynakları, arkeolojik zenginlikleri, jeolojik yapısı ve endemik bitki dokusu nedeniyle hassas bir bölgede yer alan projeye ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ görüşü verilirken, hangi veriler esas alınmıştır? Bölgenin yukarıda sayılan özellikleri göz önüne alınmış mıdır? Proje kapsamında yapılacak inşaat çalışmalarının ve daha sonra işletmeye alınacak olan AVM’den kaynaklanacak atıklar, proje sahası içindeki SİT alanlarına zarar verecek midir? Zarar verilmemesi nasıl garanti altına alınacaktır?”