TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, bankada altın yatırımı yapan yurttaşların grafiklerini değerlendirdi. Başkan Ölmez, “Vatandaşlar, daha başlangıçta piyasa fiyatlarına göre zararla başlamaktadır” dedi.
Birikimlerin çalınma ve kaybolma riski olmadan hesaplarda değerlendirilmesine olanak sağladığı için sıklıkla tercih edilen ‘Altın Hesabı’ vatandaşların gözde yatırım araçları arasındaki yerini koruyor. ‘Birikimlerinizi bankamızdaki hesabınızda gram altın olarak değerlendirebilir ve dilediğiniz an altın alıp dilediğiniz an nakde çevirebilirsiniz’ sloganları ile banka hesabı bulunan ya da bankada hesap açtırmayı düşünen kişileri yatırıma teşvik eden sistem “Vaat edildiği kadar kazanç sağlıyor mu?” sorusunu da beraberinde getiriyor.
KAR HAYAL EDERKEN ZARAR ETMEYİN
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “Altını bankadan almak mantıklı mı?” sorusuna yanıt arayan vatandaşlara yanıt verdi. Vadeli mevduat yapabilme seçenekleri ve her an al-sat imkanıyla da oldukça faydalı görünen altın hesabı karşısında vatandaşların cazibeye kapıldığını söyleyen Başkan Ölmez, altın yatırımının küçük yatırımcı ve 1 milyon Türk Lirası’na kadar birikimi olan orta ölçekli yatırımcı grubunun önceliği olduğunu ifade etti.
“KKM HESAPLARI ALTIN HESAPLARINI ETKİLEDİ”
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışı hızlandırmak isteyen bankalar ise bu süreçte vites artırdı. Son 2 hafta içinde KKM hesapları 60 milyar lira gerileme gösterdi. Uygulamadan çıkışları desteklemek isteyen bazı bankalar, yeni hesap açılımını kabul etmiyor. Öte yandan KKM’den ayrılıp TL mevduata geçmek isteyenlere ise yüzde 45 faiz veriyor. Bir zamanlar büyük tanıtımlarla devreye alınan KKM Hesaplarının, tasfiye edilmesi ile farklı yatırım araçlarına yönelimlerin arttığını kaydeden Başkan Ölmez, “Yaşadığımız günlerde, altın yatırımını, özellikle birikiminin değerini korumak isteyen küçük yatırımcı için daha güncel hale gelmiştir” dedi.
“HESAPLARDA SON 5 YILDA YOĞUNLAŞMA VAR”
Gündeme ilişkin maddelerini bankalar ve altın yatırımı olarak değerlendiren Başka Ölmez, ülkemizde, geleneksel yatırım aracının altın ve taşınmaz olduğunu söyledi. Altın yatırımının eski yıllarda; sarraflar vasıtasıyla yapılırken, yapılan düzenlemeler ile bankaların da altın hesabı açmaya başladığın hatırlatan Başka Ölmez, bu hesapların son 5 yılda yoğunlaştığına dikkat çekti. Başkan Ölmez, “Bankalar, sağladıkları güvenceyi de kullanarak, özellikle Bankadan yapılan alımlarda; alışlarını piyasa (sarraf) fiyatının altında, satışlarını ise piyasa fiyatının üzerinde yapmakta, müşterinin fiziki teslim taleplerine ise zaman zaman yeterli yanıt verememektedir” diye konuştu.
“ALTIN HESABI MİKTARI 217, 4 TONA ULAŞMIŞTIR”
Bankada altın yatımı yapacak isimlere seslenen Başkan Ölmez, “Özetle vatandaş, daha başlangıçta piyasa fiyatlarına göre zararla başlamaktadır. Bütün bu olumsuzluklara karşın Temmuz ayı sonu itibariye bankalardaki altın hesabı miktarı 217, 4 ton gibi bir rakama ulaşmıştır. Yaşadığımız günlerde, bir zamanlar büyük tanıtımlarla devreye alınan kur korumalı mevduat hesaplarının, tasfiye edilmesi ile altın yatırımını, özellikle birikiminin değerini korumak isteyen küçük yatırımcı için daha güncel hale gelmiştir” şeklinde konuştu.
“PARALAR YASTIK ALTINA GERİ DÖNÜYOR”
60 milyar Türk Lirası’na yakın paranın kur korumalı mevduattan ayrıldığının altını çizen Başkan Ölmez, “Kur korumalı mevduattan ayrılmış ve ayrılacak paraların, bankacılık sistemi içinde kalması ulusal ekonomimiz için önem arz etmektedir. Ancak; özellikle küçük yatırımcının birikiminin değerini korumak için tercih ettiği altın yatırımında bankaların uyguladığı fiyatlar, para bankadan çıkarak, sarraf vasıtasıyla altına dönüşmekte, oradan da yaygın adı ile yastık altına giderek sistemden çıkmaktadır” ifadelerini kaydetti.
“ÖNEMLİ BİR BİRİKİM SİSTEM DIŞINA ÇIKIYOR”
Bankaların uyguladıkları altın fiyat politikalarının, zaten az olan ulusla birikimin önemli kısmının sistem dışına çıkmasına neden olduğuna vurgu yapan Başkan Ölmez “Ekonomi yönetimi, sistem dışında olan ve yastık altı olarak nitelendirilen birikimlerin sisteme girmesi için çaba sarf ederken, bankaların altın yatırımcısı aleyhine işlemleri, sistem dışına önemli bir birikimin çıkmasına neden olmaktadır, uygulama devam ettikçe olacaktır. Yaşadığımız kriz de sistemde olan birikimlerin yararı tartışılmazdır” dedi.
Başkan Ölmez, bankaların başta fiyat politikası ve fiziki teslim koşulları olmak üzere altın işlemlerindeki uygulamalarını gözden geçirmelerinin, ulusal ekonomi açısından zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.
Duygu TEKİN