Başkan Düldül: Etik kültürü yaygınlaştırılmalı

Başkan Düldül: Etik kültürü yaygınlaştırılmalı

ABONE OL
Mayıs 26, 2023 16:17
Başkan Düldül: Etik kültürü yaygınlaştırılmalı
27 Mayıs 2023
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüketici Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Şeffaf Etik Dernek Başkanı Mehmet Tulga Düldül 25-31 Mayıs Etik Haftası ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

 

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kuruluşuna ilişkin 5176 sayılı Kanunun, 25 Mayıs 2004 tarihinde TBMM’nde kabul edildiğini belirten Başkan Düldül, kurulun, kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak ve etik uygulamayı gözetlemek görev ve yetkisi çerçevesinde, 2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde “Etik Günü”, aynı günün yer aldığı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanılmasını kararlaştırdığını ifade etti.

 

ETİK NEDİR?

Başkan Düldül, Etik Haftası ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Etik, pratik felsefenin bir konusudur. Pratik, çünkü insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle ilgili somut ve kanıtsal bilgiler sunar. Kelime anlamıyla ‘etik’ Yunanca ethos yani “töre” sözcüğünden türemiştir. Felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışmaktadır. Bu yönüyle, kendine ait kuralları olsa da, halen de tartışılarak gelişen bir daldır.

 

ETİK İLE AHLAK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Ahlak, içinde yaşadığımız topluma göre değişir ve genelde çoğunluk tarafından herhangi bir gerekçe gösterilemeden doğru kabul edilen değerlerin ve düşüncelerin toplamıdır. “Doğru” olduğu hissedilenler ahlaka uygun olarak kabul edilir. Ve bu durum toplumdan topluma farklılık gösterir. Buna karşılık etik, kuralları mantıklı olarak yorumlamaya çalışır. Etiği, ahlakın üzerinde yeniden düşünme olarak tanımlamak da mümkün.”

 

“Bizim kültürümüzde daha çok ‘ahlak’ kavramı merkezli bir etik alanı var” diyen Başkan Düldül, “Ancak tarihsel süreçte uygulama bakımından sistematik etik uygulamalarının Selçuklu Medeniyetinin unsurlarından olan Ahilik örgütünde görüldüğünü belirtmek gerekir.

Bilindiği gibi Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma ilkeleri ve usullerini oluşturan, çok yönlü bir sosyo-ekonomik Türk kurumudur. Ahi Örgütüne üye olan esnaf ve sanatkarların uymaları gereken bir dizi ahlak ve iş kuralları vardı. Uyulmaması durumunda ağır cezalar da öngörülmüştü.

Etik alanı öylesine geniş bir konudur ki, bazen ne olduğu veya ne anlama geldiği konusunda sağlıklı bir bütünlük de sağlanamayabilir. Günümüzde farklı etik alanlar bulunmaktadır: Hayvan hakları, Biyoetik, İş etiği, Kriminal adalet, Çevresel etik, İnsan hakları, Gazetecilik etiği, Tıbbi etik, Teknolojik etik, Faydacı etik, Faydacı biyoetik.” İfadelerini kullandı.

 

Nevriye UĞURLUEL


HIZLI YORUM YAP